2022. november 18., 15:56

Kiakadt a NATO egyik diplomatája az ukránok miatt

A mandiner.hu ismerteti azt az interjút, amelyet egy Kijevben tartózkodó NATO-diplomata adott a Financial Times című napilapnak a lengyelországi rakétaincidens, valamint Biden és Zelenszkij csörtéje után.

Jól figyej Volodimir
Fotó: TASR/ma7
Volodimir Zelenszkij - Joe Biden

Az ukránok viselkedése kezd „egyre nevetségesebbé” válni - fogalmazott a diplomata, aki szerint az ukránok lerombolják a beléjük vetett bizalmat.

Senki sem hibáztatja őket, mégis nyíltan hazudnak. Ez pusztítóbb, mint a rakéta”.

A cikkben kitérnek az előzetes amerikai és lengyel vizsgálati eredményekre, amelyek szerint a Przewodówban történt robbanást orosz/szovjet gyártmányú, de ukrán területről kilőtt töltet okozta.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ennek ellenére meg van győződve arról, hogy nem ukrán rakéta okozta két lengyel állampolgár halálát. Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke erre közölte:

„a bizonyítékok nem erre utalnak”.

Hozzátette azt is, hogy nem tekinti bizonyítéknak Zelenszkij szavait.

Csakhogy erre az ukrán elnök úgy reagált:

Tegnap (szerdán) megkaptuk a megerősítést, hogy szakembereink részt vesznek a nyomozásban. A vizsgálat befejezéséig nem tudjuk pontosan megmondani, hogy melyik rakéta vagy azok részei estek Lengyelország területére. De láttunk képeket a kráter átmérőjéről. Ezt nem okozhatták csupán egy légelhárító rakéta maradványai

– fogalmazott Zelenszkij, hangsúlyozva, bár ő sem tudja, mi történt pontosan, de meggyőződése szerint orosz rakéta okozta a robbanást.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.