2020. április 30., 14:19

Jövő hónap végén megnyílnak a csehországi műemlékek

Május 25-én újra megnyílnak a nagyközönség előtt a csehországi várak és kastélyok. Bár hagyományosan április elsején szokott kezdődni a turisztikai szezon, a koronavírus-járvány miatt ez idén későbbre tolódott.

Prága, vár
Fotó: TASR / AP
Illusztrációs felvétel

A prágai Hradzsin, Csehország leglátogatottabb műemléke, szintén május 25-én nyitja meg kapuit a látogatók előtt. Azt, hogy az egykori cseh királyi székhely melyik részei, illetve milyen kiállításai lesznek látogathatóak, később hozzák nyilvánosságra - jelentette be Jirí Ovcácek, elnöki szóvivő.

Számolni kell azzal, hogy a látogatás szigorú higiéniai szabályok betartásához lesz kötve

 - mondta a szóvivő.

A Hradzsint évente több mint kétmillió látogató keresi fel. A nemzetközi turizmus járvány miatti megbénulása miatt az idén a látogatók száma minden bizonnyal jóval alacsonyabb lesz - véli a cseh sajtó.

A cseh nemzeti műemlékvédelmi hivatal közölte, hogy május 25-től látogatható lesz a kezelésében lévő összes csehországi vár és kastély is.

A műemlékek körüli parkokat és zöldövezeteket már május 11-én megnyitják a látogatók előtt. Eredetileg a várak és a kastélyok újranyitását június 8-ra tervezték, de a járvány kedvező alakulása alapján ezt két héttel előbbre hozták.

Tavaly a csehországi várakat és kastélyokat - a Hradzsinon kívül - mintegy 5,5 millió látogató kereste fel.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.