2021. augusztus 12., 14:50

Jourová szerint a lengyel médiatörvény-tervezet negatív jelzést küld

A lengyel médiatörvény tervezete negatív jelzést küld, a médiapluralizmust és a vélemények sokféleségét az erős demokráciák üdvözlik, nem pedig küzdenek ellene - írta csütörtöki Twitter üzenetében Vera Jourová értékekért és átláthatóságért felelős uniós biztos, azzal kapcsolatban, hogy a lengyel parlament alsóháza szerdán jóváhagyta a médiatörvény módosításait.

jourová
Fotó: TASR/AP

Jourová hozzátette:

az egész Európai Unióban szükség van egy médiaszabadságot biztosító törvényre, amely támogatja a jogállamiságot is.

Heves parlamenti vita után hagyta jóvá szerda este a lengyel alsóház a médiatörvénynek a külföldi részesedésű média működési engedélyeiről szóló módosítását.

A Jog és Igazságosság (PiS) vezette koalíció képes volt keresztülvinni legalább egyes tervezeteket a parlamentben azt követően is, hogy az egyik kisebb párt, az Egyetértés szerdán kilépett a kormánykoalícióból.

A törvénymódosítás megváltoztatná azokat a szabályokat, amelyek alapján a külföldi tulajdonú, vagy résztulajdonú médiának odaítélik a működési engedélyeket.

Az új szabályzat úgy pontosítaná az Európai Gazdasági Térség (EGT) országaiban bejegyzett cégekre vonatkozó engedélyeztetést, hogy ezek az alanyok nem függhetnek az EGT-n kívüli jogi személytől. A tervezet bírálói szerint a módosítás célja, hogy

megakadályozza az amerikai tulajdonú TVN24 műholdas csatorna működését, és ez szerintük fenyegetést jelent a sajtószabadságra.

A módosítás ellen a múlt héten, ugyanezen indokkal amerikai szenátorok egy csoportja is felszólalt, továbbá Antony Blinken amerikai külügyminiszter a szerdai szavazás után "mély aggodalmát" fejezte ki.

A törvénymódosítás a PiS szerint nem irányul semmilyen konkrét csatorna ellen, hanem azokat a kockázatokat "védené ki", amelyeket az jelentene, ha a lengyelországi sajtó egy részét külföldi, például orosz vagy kínai cégek vásárolnák fel.

A lengyel kormánypárt egyébként még szerda éjjel kilátásba helyezte, hogy a szenátusban újabb, a műholdas csatornák tulajdonosi viszonyaira vonatkozó pontosítást javasol majd a médiatörvényben. Ennek értelmében a TVN24-et nem érintenék a médiatörvény korlátozásai.

Megosztás
Címkék