2021. március 11., 12:27

Jordániai átrepülési engedély meg nem adása akadályozhatja meg Netanjahu csütörtöki látogatását

Késedelmet szenved, és megkérdőjeleződött Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök csütörtöki látogatása az Egyesült Arab Emírségekbe, mert Jordánia nem adott engedélyt az átrepülésre - jelentette délelőtt az izraeli közszolgálati rádió.

Benjámin Netanjahu
Fotó: TASR/AP

Jordánia mindeddig nem hagyta jóvá az izraeli kormányfő gépének átrepülését,

vélhetően azért, mert Izrael szerdán biztonsági okokra hivatkozva lemondta a jordániai királyi család egyik tagjának látogatását a jeruzsálemi al-Aksza mecsethez.

A jordániai uralkodó fiának útját előzetesen részletesen egyeztették, de Izrael szerint a határon felsorakozott fegyveres kíséret nem egyezett a megállapodásban foglaltakkal, és ezért nem engedélyezték a határ átlépését szerdán.

Ugyanakkor a rádió értesülése szerint egy Benjámin Netanjahuhoz közeli forrás azt állította, hogy

az Egyesült Arab Emírségekbe tervezett utat már azelőtt lemondták, hogy Jordánia megtagadta az engedélyt az átrepülésre.

Korábban arról számolt be a rádió, hogy

azért halaszthatják későbbre az utat, mert Sara Netanjahut, a miniszterelnök feleségét vakbélgyulladással a jeruzsálemi Hadassza kórházba szállították.

A miniszterelnöki hivatal közölte, hogy Sara Netanjahut néhány napig bent tartják.

Benjámin Netanjahu csütörtökön az Egyesült Arab Emírségekkel megkötött szeptemberi egyezmény, a kapcsolatok normalizálása óta első izraeli kormányfői villámlátogatásra készült, tizenkét nappal az izraeli parlamenti választások előtt.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.