2023. december 19., 12:19

Jordánia légicsapásokat intézett fegyvercsempészek ellen Szíriában

Szíriában lévő fegyver- és kábítószercsempészek rejtekhelyei ellen intézett támadást a jordániai légierő, legalább öten meghaltak - jelentette be kedden az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH). A műveletre nem sokkal azt követően került sor, hogy Ammán Szíriából beszivárgó fegyveres összeesküvés elhárításáról számolt be.

Ciszjordánia - fal - illegális zsidó telepek
Képünk illusztráció
Fotó: Al Dzsazíra

A nagy-britanniai székhelyű OSDH úgy tudja, hogy a légicsapások Szíria déli, Jordániával határos részét érték hétfőn.
Ammán a hírt nem kommentálta, de regionális hírszerzési forrásból megerősítették.

A jordániai hadsereg hétfőn jelentette be, hogy Szíriából beszivárgó, Irán-barát milíciákhoz köthető több tucat fegyveres összeesküvését sikerült elhárítania, és közölte azt is, hogy megelőző csapásokat fontolgat Szíriában azon milíciák ellen, amelyeket felelősnek tart a drogcsempészetért és a határon való áttörési kísérletekért.

A közlemény szerint a beszivárgók egyebek között rakétavetőkkel, gyalogsági aknákkal és robbanószerekkel keltek át a határon, majd miután a helyi biztonsági erőkkel összecsaptak és többeket közülük megsebesítettek, visszaszöktek Szíriába.

Az utóbbi hetekben több hasonló incidens történt. Ezek során egy jordániai katona és legkevesebb egy tucat csempész vesztette életét.

Jordániai tisztségviselők és nyugati szövetségeseik szerint a Szíria déli részét ellenőrző, Irán-barát libanoni Hezbollah síita milíciát sejtik a fokozott kábítószer- és fegyvercsempészet hátterében.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.