2022. október 5., 17:24

Joe bácsi nem adja fel: Biden újrázni akar a 2024-es elnökválasztáson

Két kudarcos (1988 és 2008) és egy sikeres próbálkozás (2020) után egyre inkább úgy fest, Joe Biden 2024-ben újra nekiveselkedik a választási küzdelemnek. Egy-egy elejtett nyilatkozat után most hivatalosan is megerősítették, a novemberben nyolcvanadik életévét betöltő elnök újrázni akar 2024-ben. Más kérdés, hogy még a demokrata pártban sem mindenki támogatja az ötletet...

biden
Fotó: TASR/AP

Az elmúlt hónapokban portálunkon is számos alkalommal beszámoltunk róla, egy-egy elejtett félmondatból és elhabogott nyilatkozatból mindinkább úgy tűnik, Joe Biden komolyan gondolja, hogy 2024-ben, 82(!) évesen újra megméretteti magát az elnökválasztáson. Miközben beiktatása óta gyakorlatilag minden hétre jut egy jóindulattal fáradtsággal, kellő realitásérzékkel inkább időskori demenciával indokolható ballépése, az elnök, csuda tudja miért, még mindig úgy gondolja, alkalmas a világ legerősebb országának vezetésére.

Külön anyagunk is van már a legviccesebb bidenizmusokról, most csak a két legfrissebbet mutatnánk! Az egyre inkább Frank Drebin őrnagyra emlékeztető elnöknek legutóbb egy 10 négyzetméteres pódiumon is sikerül eltévednie, 

majd pár napra rá egy fehér házi konferencián keresett a hallgatóságban egy olyan kongresszusi képviselőt, Jackie Walorskit, aki még augusztusban vesztette életét egy autóbalesetben. 

Drebin őrnagy nem adja fel?

Bár korábban is szóba került már, mind ez idáig egyetlen hivatalos megerősítés sem érkezett a Fehér Házból, hogy Biden 2024-ben is nekifutna a választásoknak. 1988-ban és 2008-ban még csak a demokrata előválasztásokat sem sikerült behúznia, s bár 2020-ban (nem kis meglepetésre) végül lenyomta Trumpot, elnöksége eddigi eredményei egyáltalán nem indokolják, hogy két év múlva újra megpróbálja.

Augusztusban a Bloomberg már megírta, hogy bennfentes pletykák szerint Biden valóban komolyan fontolgatja az indulást, de egészen mostanáig egyetlen hivatalos megerősítést sem kaptunk. Kedden aztán a Fehér Ház szóvivője, Karine Jean-Pierre egy sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, "az elnök maga mondta, indulni akar 2024-ben".

Csak azt tudom ismételni, amit már az elnök is sokszor elmondott, amit én is sokszor elmondtam! Az elnök szándékozik indulni!

- közölte Jean-Pierre, azt ugyanakkor már nem volt hajlandó kommentálni, ő maga mit gondol az ötletről.

Itt azért érdemes megjegyezni, Biden korábban is jelezte már, fontolgatja az újraindulást, de ilyen egyértelmű üzenet még nem érkezett a Fehér Házból. Egy a CBS-nek adott szeptember eleji nagyinterjúban például azt mondta, "szándékában áll" megint nekifutni a kampánynak, de elhatározása "még nem teljesen szilárd".

A kérdés azután lett újra a közbeszéd tárgya, hogy Biden elnök nem régiben fogadta a polgárjogi mozgalom egyik kultikus alakját, Al Sharpton tiszteletest. Biden, legalábbis Sharpton állítása szerint, a magánbeszélgetésük során azt mondta 2024-re utalva, "megint megcsinálom, meg ám!". Szavait a műsorvezetőként is tevékeny baptista lelkész azonnal továbbadta kollégáinak, akiktől aztán az NBC-hez került az információ. Bidennek különösen fontos Sharpton véleménye, ugyanis a 2020-as elnökválasztási kampány egyik kulcsmomentuma volt, hogy még a demokrata előválasztás idején, sikerült meggyőznie az afroamerikai lelkészt, ha nem is támogatja, legalább semlegesen viszonyuljon a jelöltségéhez. Ha az elnök valóban újrázni kíván, az afroamerikai közösség jelentős rész által nagyra tartott Sharpton támogatása még sokat érhet.

Biden? BidNE!

Hogy Biden mit gondol, képes-e még négy évig rendesen ellátni elnöki feladatait, az egy dolog. Nyilván az a legfontosabb, mit gondolnak a választók (a felmérések alapján ez egyértelmű, de erről mindjárt!), ugyanakkor nem elhanyagolható kérdés, párttársai hogyan vélekednek az ötletről. Nos, a jelek szerint, mondjuk úgy, ambivalens érzésekkel fogadnák, ha Biden valóban nekiveselkedne 2024-nek. 

Alig találni vezető demokrata politikust, aki egyértelműen állást  foglalna mellette! Szegények nem győzik elütni az újságírói kérdéseket, jóformán egyetlen konkrét támogató nyilatkozat sem érkezett még. 

Michigan állam demokrata kormányzója, Gretchen Whitmer például közölte az egyik kotnyeleskedő sajtómunkással, nincs az az Isten, hogy "belemenne ebbe a beszélgetésbe". Nancy Pelosi, az alsóház elnöke szintén kikerülte a kérdést egy pá héttel ezelőtti interjúban, konkrét válasz helyett Biden eddigi eredményeit méltatta. Valószínűleg nem véletlenül, Pelosi a várható félidős választási kudarc után a pletykák szerint egy kényelmes római nagyköveti rezidenciára cseréli a Kongresszus épületét. 

Bidennel még az a szégyen is megesett, hogy a párt egyik félidős választásra készülő kongresszusi képviselője, az alaszkai Mary Peltola jelezte, ha nem muszáj, az elnök inkább ne jöjjön Alaszkába megtolni az éppen zajló kampányát.

Az elmúlt hónapokban a vox populi is egyre inkább Biden ellen fordult, 2021 augusztusa óta az elutasítottsága folyamatosan magasabb, mint az elfogadottsága. Júliusban például történelmi mélyponton állt az elnök támogatottsága nem csak a demokrata irányba hajló, de a regisztrált demokrata szavazók körében is (ez utóbbiak 56%-a mondta azt egy szeptemberi felmérés során, hogy új elnökjelöltre van szüksége a pártnak). A júliusi, egészen siralmas 38-55-ös mutatóját októberre sikerült egy így sem rózsás, de valamivel azért tolerálhatóbb 46-55-ös aránnyá szelídítenie. Hogy aztán a novemberi félidős választásokig még sikerül-e valamit javítania ezen, nehéz megmondani. Az üzemanyagárak emelkedése és a rég nem látott infláció sokkolta az amerikaiakat, de a dollár erősödése és a nem régiben elfogadott, valóban történelmi klíma-törvénycsomag talán javít valamit a mutatókon. Apropó mutatók, ha valaki fogékony az ilyen felmérésekre, a projects.fivethirtyeight.com-ot érdemes böngésznie.

Mind a 435 alsóházi hely, 100-ból 34 szenátori pozíció és jónéhány kormányzói szék cserélhet gazdát idén novemberben az úgy nevezett félidős választáson. Az alsóházban jelenleg enyhe demokrata többség van (221 a 208-hoz, 6 hely üres), a szenátusban pedig kényes status quo (50 republikánus 48 demokrata és két függetlennel szemben).
Béna kacsa

Kétségtelen, Biden szavainak nem mindig akad értelme, de mielőtt túlértékelnénk az indulás bejelentését, annyit azért vegyünk észre, függetlenül attól, mit akar csinálni, az elnök nagyon nem is mondhatna mást.

Két évvel az elnökválasztás és alig néhány héttel a félidős választás előtt óriási politikai baklövés lenne, ha Biden bejelentené, biztosan nem indul újra az elnökségért.

Ezzel gyakorlatilag kétéves kényszerpályára állítaná sajt elnökségét, ezt egyszerűen nem teheti meg. Ha fontolgatja is, ha be is jelenti nem sokára, november előtt szinte elképzelhetetlen, hogy az elnök beismerje, 82 évesen esze ágában nincs még egyszer nekivágni egy kampányidőszaknak. Saját politikai befolyását ásná alá azzal, ha előre szólna, már lehet keresni az utódját. Úgy is folyamatosan ez zajlik a háttérben, függetlenül attól, hogy Biden a szeptemberi Demokrata Nemzeti Konvención még a One more time (azaz Még egyszer) című zeneszámra vonult le a színpadról.

És ha már utódok! A végére érdemes néhány nevet kiemelni, akik szinte biztosan megmérkőznek a demokrata előválasztáson. Az alelnök Kamala Harris, Biden közlekedésért felelős minisztere, Pete Buttigieg, Kalifornia állam kormányzója, Gavin Newsom és két demokrata szenátor, Elizabeth Warren, valamint Amy Klobuchar is szóba jöhető jelölt. Közülük a legidősebb, a massachusetts-i szenátor Warren is egy tízessel fiatalabb Bidennél, aki az előző előválasztást is már kompromisszumos, se íze, se bűze jelöltként húzta be. 
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.