2022. augusztus 12., 13:32

Nagyfater elszabadul: A Bloomberg szerint Joe Biden 2024-ben újra elindul az elnökválasztáson

Az idén novemberben nyolcvanadik életévét betöltő, általában egy nagyon fáradt nagypapa benyomását keltő Joe Biden fehér házi források szerint két év múlva, 82 évesen(!!!) is nekivágna az elnökválasztásnak. 

joe biden
Fotó: pixabay.com

Az amerikai Bloomberg szerint, bár közvetlen munkatársai közül is sokan nem tartják már elég fittnek és erősnek őt ehhez, Biden hajthatatlannak tűnik, újrázni szeretne. Érdekes módon nem, hogy saját szavazói, párttársai sem gondolják egyértelműen, hogy mindez jó ötlet. 

A Bloomberg információi szerint a novemberben esedékes félidős választások után néhány hónappal Biden elnök bele is vághat az újraválasztási kampányába. 

A különböző rendezvényeken és nyilvános szerepléseken dadogólevegővel kezet fogó, elalvó, eltévedő és zakóját felvenni nem tudó elnököt úgy látszik nem zavarja, hogy már a demokrata szavazók is alkalmatlannak tartják őt.

A CNN július végi felmérése szerint a demokrata szavazók háromnegyede(!!!) valaki mást szeretne a párt elnökjelöltjének.

Az elnökhöz közel álló munkatársak azt mondják, Bident felvillanyozták az elmúlt hetek "politikai sikerei", így egyre elkötelezettebbnek tűnik, hogy újra megmérettesse magát Trump ellen. Biden újraindulásának ugyanis legfőbb motivátora épp a korábbi elnök személye - mondják. Már 2019-20-ban is azzal futott neki a kampánynak Obama elnök korábbi alelnöke, hogy csak ő képes legyőzni Trumpot, sikerével pedig óriási önbizalomra tett szert. 

A mértékadó FiveThirtyEight szakportál szerint ugyanakkor Biden elfogadottsági indexe szokatlanul alacsony, mindössze 40% körül van. Ez egyelőre nagyon kevésnek tűnik az újraválasztáshoz, különösen annak fényében, hogy a novemberi félidős választások is demokrata bukást hoznak a felmérések alapján. 

Mind a 435 alsóházi hely, 100-ból 35 szenátori pozíció és jónéhány kormányzói szék cserélhet gazdát idén az úgy nevezett félidős választáson. Az alsóházban jelenleg enyhe demokrata többség van (221 a 208-hoz, 6 hely üres), a szenátusban pedig kényes status quo (50 republikánus 48 demokrata és függetlennel szemben).

A Bloomberg által megszólaltatott bennfentesek szerint Biden elnök különösen felbátorodott, mióta kiderült, a szövetségi nyomozóiroda emberei átkutatták. Állítólag az elnök folyamatosan egy korábbi felméréssel példálózik, amely fej-fej melletti eredményt jósolt egy újabb Biden-Trump összecsapáson, figyelmen kívül hagyva azt a tényt, hogy bár valószínű, de egyáltalán nem biztos Trump újraindulása. Két nevet mindenképp érdemes megemlítenünk a republikánus párt potenciális jelöltjei közül. Mike Pence, Trump alelnöke, illetve Florida kormányzója, Ron DeSantis is utalt már rá, szívesen megmérkőzne a republikánus elnökjelölti posztért. Pence 63, DeSantis mindössze 43 éves. Érdekes összecsapás lenne...

Biden, ha valami csoda folytán újraválasztának, saját rekordját megdöntve lenne az USA legidősebb elnöke. A búcsújakor 77 éves Ronald Reagen korábbi csúcsát Biden már első beiktatásakor átadta a múltnak, Obama korábbi alelnöke 78 évesen és 61 naposan vált a "fejlett világ első számú vezetőjévé".
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.