Izraeli légicsapás Szíriában, 40 halott

2021. január 13., 15:11
ma7 | MTI

Fegyverraktárakat és hadállásokat támadott az izraeli légierő szerdára virradóan Szíria keleti részén, és legkevesebb 40 ember halálát okozta - jelentette az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű aktivistahálózat.

Fotó: TASR/AP
Képünk illusztráció, az Izrael által elfoglalt Golán-fennsíkon hadgyakorlatozó tankokat ábrázol.

Az idén ez volt a második izraeli légitámadás Szíriában, és a halottak között a szíriai hadsereg kilenc katonája és 31 olyan fegyveres van, aki Iránhoz kötődött - tette hozzá a szervezet, amelynek központja Angliában, van de aktivistái Szíria-szerte jelen vannak. További 37 katona, illetve fegyveres megsebesült. Az Iránhoz kötődő, meghalt fegyveresek között voltak olyanok, akik az iráni Forradalmi Gárda elitalakulat tagjai voltak, voltak akik az Irán-barát libanoni Hezbollah mozgalomé, valamint olyanok, akik a Fátimida Brigádoké, amely szervezet afgán harcosokból áll. A légitámadás legalább 18 légicsapásból állt különböző célpontok ellen egészen Deir-ez-Zór várostól az iraki határig  - írta az OSDH.

Az izraeli légitámadásról a Szana szíriai állami hírügynökség is beszámolt, de részleteket nem közölt.

Az izraeli hadsereg tavalyi éves jelentése szerint a légierő 2020-ban mintegy ötven szíriai célpontot támadott, a szíriai polgárháború 2011-es kezdete óta pedig több száz légitámadást hajtott végre az országban, mert veszélyeztetve látta Izraelt, különösen egyik legnagyobb ellenségétől, Irántól. Izrael azonban az egyes esetek után általában nem nyilatkozik, most sem tette.

A szerdai légitámadás áldozatszámának alapján két és fél év óta nem volt ilyen súlyos eset, akkor 55 szíriai katona és olyan iraki fegyveres halt meg, aki a damaszkuszi hatalmat támogatta.

Kövesse facebook oldalunkat is!