Ismét taktikai hiba a svéd védekezésben

2021. január 16., 18:15
ma7

Először a norvég Népegészségügyi Hivatal (Folkehelseinstituttet) hozta nyilvánosságra, hogy a Pfizer a következő hetekben kevesebb adag vakcinát fog szállítani Európába.

Svédország koronavírus
Fotó: Archívum
Illusztráció

Közleményükben azt írták, már a következő héten 18%-kal kevesebb érkezik az országba.

Az északi uniós államok egészségügyi miniszterei gyorsan reagáltak a nem várt csökkentésre: Dánia, Finnország, Svédország, valamint a Balti államok, Észtország, Lettország és Litvánia közös levelet írt az Európai Bizottságnak, magyarázatot követelve az eddig is lassú tempóban érkező oltóanyagok tempójának csökkenésére.

Svédországban eddig 170 625 embert oltottak be, ami a lakosság 1,65%-a.

Egy héttel korábban a Népegészségügyi Hivatal (Folkhälsomyndigheten) oltásprogramját úgy módosította, hogy a már beoltottak részére nem kell eltenni a második adagot, annak érdekében, hogy minél több embert be lehessen oltani, abban bízva, hogy majd ütemterv szerint érkezik az oltóanyag. Jelen állás szerint már a következő héten 25%-kal kevesebb Pfizer vakcinát kap az ország, ennek ellenére úgy nyilatkozott világhírűvé vált főepidemiológus, Anders Tegnell, hogy továbbra sem szükséges félretenni a második, emlékeztető adagot.

A svéd oltásrend szerint első körben csak az idősotthonokban élő, illetve otthonápolásban részesülő 70 év felettieknek adják be az oltást, az egészségügyi dolgozókra csak a második körben kerül sor.

Pénteken a királyi párt is beoltották, ami miatt az udvart éles kritika érte. A teljes egyenlőségre törekvő országban sokaknak nem tetszett az, hogy bár XVI. Károly Gusztáv és Szilvia királyné 70 felettiek, de nem állnak gondozás alatt, így egyelőre nem lennének jogosultak az oltásra.