2021. március 7., 14:15

Hiányzik 300 orvos és ezer egészségügyi nővér Csehországban

A most következő hét a legkritikusabb lesz az egészségügyi ellátás szempontjából, jelentette ki szombaton Jan Blatný cseh egészségügyi miniszter egy vele készült tévéinterjúban.

Fotó: Petr Topič
Illusztráció

A kórházakban több tucat vagy száz szabad ágy is van, viszont a gondot a kellő számú egészségügyi személyzet hiánya jelenti - szögezte le a tárcavezető.

Elmondása szerint 300 orvos és több mint ezer egészségügyi nővér hiányzik a rendszerből. Ezt a körorvosok és az orvostanhallgatók mozgósításával szeretné pótolni. Azt is megjegyezte, hogy a koronavírus brit mutációját, amelye a friss fertőzések 50 százalékáért felelős, de vannak járások, ahol akár 80 százalékban is ez fertőz, a tesztek hiánya miatt nem tudták megfelelő módon nyomon követni.

Csehországban elrendelték, hogy minden laboratórium köteles egy központi laborba beküldeni a levett mintákat, erre viszont több magánkézben levő laboratórium nem hajlandó, arra hivatkozva, hogy ők megbízható teszteket végeznek.

A miniszter szerint pedig erre azért is szükség lenne, mert Brünn környékén példul egy óvodában már megjelent a vírus dél-afrikai mutációja, viszont a magánlaboratórium számára érthetetlen okból elzárkózott a minta központba juttatása elől. Mint megjegyezte, ha a különböző mutációk jelenlétéről már a karácsonyi ünnepek előtt tudtak volna, sokkal szigorúbb korlátozásokat vezettek volna be, ahelyett, hogy akkor lazítottak az intézekdéseken, és most ennek a következményeivel kell szembesülniük.

A központi tesztelési adatbázis jóvoltából hetente ezer mintán lehetne ellenőrizni valamilyen új vírusmutáció jelenlétét az eddigi heti 50 minta helyett.

 

 

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.