2020. november 3., 08:11
Frissítve: 2020. nov. 3. 17:25

Már négy ártatlan áldozata van a bécsi terrortámadásnak, Szlovákiában szerezhették be hozzá a fegyvereket?

Négy ártatlan halálos áldozata van a hétfő esti bécsi merényletnek, két arra járó férfi és egy nő. A merénylő, akit a rendőrök lelőttek, az Iszlám Állam nevű terrorszervezet szimpatizánsa volt - közölte reggeli sajtóértekezletén az osztrák belügyminiszter és a bécsi rendőrfőkapitány.

Fegyveres járőrök Bécs belvárosában.
Fotó: TASR/AP
Az osztrák rendőrség őrizetbe vett egy férfit Linzben a hétfői bécsi merénylet után - jelentette kedden az ORF osztrák közszolgálati televízió.
A férfit, akiről azt közölték, hogy iszlamista, egy házból vezették ki bilincsben állig felfegyverezett rendőrök - jelentette az ORF osztrák közszolgálati adó, amely hozzátette:
egyelőre nem tudni, hogy a férfi kapcsolatban állt-e az osztrák fővárosban elkövetett fegyveres támadással.
Felső-Ausztria kormányzója és az országos rendőrfőkapitány is megerősítette az őrizetbe vételt.
Thomas Stelzer kormányzó keddi linzi sajtóértekezletén közölte, hogy egy embert őrizetbe vettek, akinél házkutatást is tartottak.
Az őrizetbe vételt a Cobra rendőrségi kommandó hajtotta végre "különösebb felhajtás nélkül" a bécsi ügyészség utasítására - közölte Andreas Pilsl országos rendőrfőkapitány.
Tartanak a kihallgatások - tette hozzá.

Bécsben ezer rendőrt vetettek be esetleges további merénylők felkutatására és az eset kivizsgálására. A hatóságok azt tanácsolják az embereknek, hogy kerüljék el a belvárost.
"Nem zárható ki, hogy van még szökésben elkövető" - jelentette ki Karl Nehammer belügyminiszter.

Elmondta, hogy a lelőtt merénylőn nem robbanóöv volt, hanem csak az utánzata.

Az osztrák rendőrség több házkutatást tartott és többeket letartóztatott kedd reggel Bécs belvárosában "az (egyik) elkövető környezetében" - közölte az osztrák belügyminisztérium az APA hírügynökséggel.

A terrormerénylet során megsebesült rendőr állapota súlyos, de stabil - közölte Christoph Mierau, a Bécsi Egészségügyi Szövetség szóvivője. A sérült rendőrt egy bécsi kórház intenzív osztályán ápolják.

Videófájl

A bécsi kórházakban 17 sebesültet ápolnak, közülük legkevesebb hat ember állapota súlyos. A merényletben eddigi jelentések szerint három járókelő és egy merénylő veszítette életét.

Legalább egy feltételezett elkövető továbbra is szökésben van a hétfő esti bécsi terrortámadást követően - jelentette be késő éjszakai sajtótájékoztatóján az osztrák belügyminiszter. Több városrészt lezártak, és kedden az iskola sem lesz kötelező. Megerősítik az ország határainak ellenőrzését is.

"Ez volt hosszú évek óta a legnehezebb nap Ausztria számára" - fogalmazott a belügyminiszter.

Az ORF osztrák közszolgálati adó friss tudósítása szerint többen is hazaindultak azok közül, akik a lövöldözés miatt valamelyik belvárosi bárban vagy étteremben ragadtak. Egy környékbeli hotel pedig felajánlotta, hogy az érintettek ingyen megszállhatnak ott hétfő éjszaka. A híradásokban kiemelték, hogy most éjféltől egy hónapra bezárnak a vendéglátóhelyek Ausztriában, és sokan még ki akarták használni a lehetőséget egy utolsó italra vagy vacsorára.

Videófájl
A támadás hétfőn este nyolc órakor vette kezdetét a Seitenstettengasse utcai zsinagóga környékén, az imaházban ekkor nem voltak emberek, így egyelőre nem tudni, hogy ez volt-e a célpont. Az erősen felfegyverkezett merénylők több helyszínen sokakat meglőttek. A pontos indítékuk még nem ismert, a hatóságok azonban terrortámadásként kezelik a történteket.
A fegyvereket feltehetően Szlovákiából szerezték be

A Heute.at osztrák portál szerint Fejzulai, a lelőtt támadó júliusban Szlovákiában tartózkodott, és ott vásárolta meg Kalasnyikovokat, amelyeket tegnap használt Bécs központjában történt támadás során. Roman Mikulec belügyminiszter a TV JOJ-nak megerősítette, hogy a támadó a múltban valóban Szlovákiában járt. Információik szerint a merénylő tegnap lőtt lőszere Szlovákiából származott.

Az osztrák kancellár szerint a civilizáció és a barbárság küzdelmét látjuk

 A civilizáció és a barbárság küzdelmének vagyunk szemtanúi - hangsúlyozta a bécsi terrortámadásra reagáló beszédében Sebastian Kurz osztrák kancellár kedden. Kurz óva intett a társadalmi szakadástól. A kancellár szerint a történtek nem a keresztények és a muszlimok vagy Ausztria és a migránsok összeütközéséről szólnak. Sokkal inkább azok között zajlik küzdelem, akik hisznek a békében és akik háborút akarnak - vélekedett. Megjegyezte: a vallás és a származás nem indokolhatja a gyűlöletet.

Sohasem felejtjük el a tegnap este áldozatait, és közösen megvédjük alapértékeinket"

- szögezte le a kancellár.

 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.