Ha a kínai és indiai kapcsolatok változnak a jövőben, megváltozhat a térség geopolitikai struktúrája

2020. augusztus 11., 14:13
Hajtman Gábor

A CNBC szakértői szerint új hatalmi szövetségesek jöhetnek létre a nemzetközi politikai térképen. Kína egyre jobban igyekszik kiszélesíteni az érdekszféráját. Az USA szövetséget hozna létre az ázsiai nagyhatalom ellen India, Japán és Ausztrália erészvételével.

Májusban a Himalajában 20 indiai katonákat öltek meg a kínaiak, nyomást gyakorolva az indiai Narendra Mori kormányára.

Ezzel Kína elmérgesítette a kapcsolatait Indiával, de szakértők és kommentátorok szerint India két oldalra játszik azzal, hogy az USA-val és Oroszországgal is igyekszik jó kapcsolatokat ápolni. Stratégiai szempontból pedig az Európai Unióval is kifizetődő a jó gazdasági együttműködés fejlesztése.

A négyoldalú biztonsági párbeszéd együttműködése az indiaik számára mindig is fontos volt, hogy a külső erőkkel szemben, illetve Kínával szemben megvédje magát. Indián kívül az Egyesült Államok, Ausztrália és Japán tagja ennek a négytagú szövetségnek

volt indiai nagykövet elmondta, a szövetség célja megállítani a kínai agressziót. A szövetség nemcsak Kína katonai előretörését akadályozná, de az országok együttműködésével a gazdasági térnyerését is fékeznék. Az sem utolsó, hogy Japán és az USA haditengerészeti gyakorlatából is profitálhatna India.

A szövetségben Indiának figyelembe kell vennie, hogy legnagyobb szomszédja Kína, és a technológia átvétele és a külkereskedelem miatt a gazdasági kapcsolatukból kifejezetten profitál.

Rajiv Bhatia szerint a négyoldalú együttműködés erősödésére lehet számítani, ez ugyanis az országok érdeke.

Már eddig is történtek lépések az együttműködés erősítésére, de ezek felgyorsulhatnak, ha a kínai agresszió nőni fog általánosságban a régióval szemben.

Indiára mindig jellemző volt, hogy a stratégiai autonómiáját fenn akarta tartani, a szakértők szerint a Quad-együttműködés ezt nem fogja sérteni, hiszen nem valószínű, hogy végül formai katonai szövetséggé válik az együttműködés.

Kövesse facebook oldalunkat is!