lapajánló 20
A jól végzett munka, az új etnikai centrum és a tévutak
Magyar7 - 20. száma
2024. április 15., 10:29

Gutteres: Az iráni támadás a katasztrófa szélére sodorta a Közel-Keletet

Irán Izrael elleni támadása a katasztrófa szélére sodorta a Közel-Keletet, és a térség népeit egy pusztító konfliktus valós veszélye fenyegeti - mondta António Guterres, a világszervezet főtitkára az ENSZ Biztonsági Tanácsának vasárnapi ülésének megnyitóján. A helyzet maximális visszafogottságot követel - mondta.

Mérsékletre intett
António Gutteres
Fotó: X(Twitter)

Az ENSZ BT Gilad Erdan izraeli ENSZ-nagykövet kérésére ült össze, egy nappal azután, hogy Teherán és szövetségesei több mint 300 drónt és rakétát küldtek Izraelre a damaszkuszi iráni konzulátus elleni bombázás megtorlásaként. Ez volt az első alkalom, hogy Irán közvetlenül megtámadta a zsidó államot, amellyel az elmúlt évtizedekben "árnyékháborút" folytatott.

A térség népei egy pusztító, teljes körű konfliktus valós veszélyével néznek szembe. Itt az ideje, hogy enyhítsük a feszültséget. Most van itt a maximális visszafogottság pillanata"

- mondta Guterres.

Egyelőre nem világos, hogy Izrael hogyan kíván reagálni a példátlan fejleményre. Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök azonban szombaton azt mondta, hogy egyetlen támadás sem marad válasz nélkül. A kabinet azonban vasárnap nem hozott döntést. Tagjai médiajelentések szerint a megtorlás felé hajlanak, de nem tudtak megegyezni az időzítésről vagy a mértékről.

Az USA már a nap folyamán világossá tette, hogy Izrael maradjon visszafogott és lebeszélte az országot a megtorlásról. Az USA és más szövetségesek - Nagy-Britannia, Franciaország - voltak azok, akik segítettek Izraelnek meghiúsítani Irán nagyszabású támadását.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.