cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2024. június 5., 20:23

Guterres cselekvést sürgetett az "éghajlati pokol" elkerülésére

Antonio Guterres ENSZ-főtitkár szerdán cselekvést sürgetett az "éghajlati pokol" elkerülésére, miután a Meteorológiai Világszervezet (WMO) és az Európai Unió klímaváltozást figyelő szolgálata, a Copernicus is a klímaváltozás hatásainak felgyorsulásáról számolt be.

Második választási időszak
Antonio Guterres az ENSZ főtitkára
Fotó: TASR

A Copernicus jelentése arra figyelmeztetett, hogy éves összehasonlításban az elmúlt 12 hónap mindegyike rekordmeleg volt. Kiemelték: a május végével záruló 12 hónap globális átlaghőmérséklete 1,63 Celsius-fokkal haladta meg az iparosodás előtti átlagot.

A 12 havi átlag ugyanakkor nem jelenti azt, hogy átléptük volna az 1,5 Celsius fokos globális felemelegedési küszöböt, mivel az az évtizedek átlaghőmérsékletére vonatkozik. A tudósok ennek a küszöbértéknek az átlépével szélsőségesebb és visszafordíthatatlanabb hatásokra figyelmeztetnek.

Az ENSZ Meteorológiai Világszervezete (WMO) külön publikált jelentésében viszont arra hívta fel a figyelmet, hogy jelenleg már 80 százalék az esélye annak, hogy a következő öt évben legalább egy olyan naptári év lesz, amelynek átlaghőmérséklete átmenetileg meghaladja az iparosodás előtti szinthez viszonyított 1,5 Celsius-fokot. Tavaly ennek a valószínűsége még csak 66 százalék volt.

Guterres szerdán, a Környezetvédelmi Világnap alkalmából tartott beszédében felidézte, hogy 2015-ben még egy ilyen rekorddöntés esélye a nullához közelített, és hangsúlyozta, hogy milyen gyorsan halad a világ a rossz irányba, és távolodik attól, hogy stabilizálni tudja az éghajlati rendszerét.

Az ENSZ-főtitkár a globális fosszilis tüzelőanyag-termelés és -felhasználás 30 százalékos csökkentésére szólított fel 2030-ig.

Le kell térnünk az éghajlati pokolba vezető autópályáról"

- mondta hozzáfűzve, hogy az 1,5 Celsius-fokos hőmérsékleti küszöb betartásáért vívott csata a 2020-as években így vagy úgy, de el fog dőlni.

Ko Barrett, a WMO főtitkárhelyettesének közlése szerint a legfrissebb éghajlati adatokból kiderül, hogy a világ "messze elmarad" a globális felmelegedés 1,5 Celsius-fokra korlátozásának céljától. Mint mondta: sürgős beavatkozásra van szükség az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése érdekében, mert ellenkező esetben gazdaságilag is súlyos árat kell érte fizetni, emellett az egyre szélsőségesebb időjárás milliók életét érinti és a környezet, valamint a biológiai sokféleséget is károsítja.

Az elmúlt több ezer évben nem volt ehhez hasonló"

- mondta Carlo Buontempo, a Copernicus igazgatója.

Guterres a fosszilis tüzelőanyaggal foglalkozó ágazatot állította pellengérre.

A klímakáosz keresztapái - a fosszilis tüzelőanyag-ipar - rekordprofitot zsebelnek be, és ezermilliárdos, az adófizetők által finanszírozott támogatásokat élveznek"

- mutatott rá a főtitkár.

A dohánytermékek reklámozását tiltó törvényekre emlékeztetve Guterres arra szólította fel az országokat, hogy tiltsák be a fosszilis tüzelőanyagokat előállító vállalatok reklámjait, és arra kérte a médiát, valamit a technológiai vállalatokat, hogy ne fogadják be a fosszilis tüzelőanyagok reklámjait.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.