2021. január 29., 20:08

Felvette a harcot a svéd hivatalnok a gyógyszeróriások ellen

Az egyre jobban akadozó oltóanyagellátás ellenére Svédország továbbra is abban bízik, hogy június végére, Szent Iván-éjre – ami az északi országban legalább akkora ünnep, mint a karácsony – a lakosság többsége be lesz oltva. Ahogy az unió többi országában, itt is nyugtalanságot kelt a tervezettnél kevesebb vakcina érkezése, ezért az oltásokért felelős svéd tisztviselő felvette a bokszkesztyűt, hogy az ambiciózus cél teljesülhessen.

Richard Bergström
Fotó: Sveriges Radio
Richard Bergström

A nyáron kinevezett országos oltáskoordinátor, Richard Bergström a diplomatikus svéd fellépést félretéve meglehetősen határozottan képviseli az ország és állampolgárai érdekét a nagy gyógyszergyárakkal szemben. Az elmúlt három napban mind a Pfizer, mind az AstraZeneca gyógyszergyárakkal felvállalta a konfrontációt.

A Pfizer ampulláit kis ráhagyással tölti meg, hogy biztonságosan kiadagolható legyen belőle az ötadagnyi vakcina. Ugyanakkor gyakorlott és ügyes orvosok rájöttek, hogy egy speciális tű segítségével, bizonyos esetekben akár hat adag is kinyerhető az üvegből. Ennek kapcsán az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) megváltoztatta a termékspecifikációt, úgy, hogy ajánlásuk szerint egy egységnyi csomagolás hat ember oltására elegendő. A Pfizer, hivatkozva arra, hogy oltásonkénti darabszámra szerződött, ugyanannyi leszállított mennyiségért több pénzt kér. Bergström szerint ez teljességgel elfogadhatatlan, ugyanis a hatodik adag csak egy lehetőség; bizonyos körülmények és felszerelés használatával ez az adag nem nyerhető ki. Az oltáskoordinátor mellé állt a svéd Népegészségügyi Hivatal is, kijelentve, hogy

amíg nem tisztázza az Európai Bizottság és a Pfizer, mit tekint egy adagnak, felfüggeszti a vakcinák kifizetését.

Hasonló határozottsággal lépett fel a szakember az AstraZeneca gyógyszergyártó ellen is. Mint ismert, februárban a szerződött mennyiségnél hatvan százalékkal kevesebbet fog szállítani a brit–svéd gyártó a tagországoknak. Az Európai Bizottság egészségügyért felelős biztosa szerint a gyógyszercégnek a belga mellett a brit gyárakból is meg kell indítani az EU-nak a szállítást, amit a cég vezetője elutasított.

Sztella Kiriákidész mellett Richard Bergström is határozott követeléssel állt elő, amikor a svéd köztelevízió (SVT) műsorában a gyógyszergyár régiós kommunikációs igazgatójával vitatkozott. A gyógyszercég alkalmazottja megismételte a hivatalos álláspontot, miszerint egyelőre nem szerepel a gyógyszergyár tervei között, hogy a szigetországból is indítson szállítmányokat. Az oltásügyi koordinátor szerint a hivatkozás, miszerint a cég belga gyárának alvállalkozója hibája miatt kerül kevesebb oltóanyag a közös piacra, nem fogadható el.

Kicsit próbálkozzon még az AstraZeneca, hogy megoldja a problémát!"

- mondta. A svéd szakember arról is beszélt, hogy szerinte az oltási ütemterv tartható, azaz június végére – amikor a svédek hagyományosan elutaznak szeretteikhez, hogy együtt ünnepelhessék a Szent Iván-éjt – a lakosság több mint a fele be lesz oltva. Arra nem tért ki, hogy fogják megvalósítani ezt, hogy ha az unió koordinálásában érkező vakcinaellátás továbbra is kiszámíthatatlan marad. Svédország nem tervezi keleti – orosz vagy kínai – oltóanyag beszerzését.

Lebukott egészségügyi dolgozók
Az egyébként szabálykövetésükről híres svédeket sem kerülték el az etikátlan vagy éppen jogszabályba ütköző cselekedetek a kiélezett járványhelyzetben. Pénteken az ötödik vezető beosztású egészségügyi dolgozó bukott le a svédországi Esklistunaban, aki saját hozzátartozói számára tett félre oltóanyagot. Az idősotthon igazgatóját az intézményt fenntartó önkormányzat azonnal felfüggesztette hivatalából. Korábban Halmstadban is ugyanezzel gyanúsítottak meg tíz főnököt. A Dagens Medicin szaklap szerint azon dolgozók, akik nem a jogosultakat juttatják először oltáshoz, a munkaviszony megszüntetése mellett büntetésre is számíthatnak. Ugyancsak a hét utolsó napján emeltek vádat egy göteborgi orvos ellen, aki több száz embernek állított ki utazáshoz szükséges negatív Covid–19-igazolást úgy, hogy a levett mintát nem küldte el laborvizsgálatra.
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!