2020. december 11., 17:12

Felesküdött az új litván kormány

Csaknem hét héttel a parlamenti választások után hivatalba lépett az új litván kormány, miután a 46 éves Ingrida Šimonytė konzervatív miniszterelnök jobbközép koalíciós kabinetjének tagjai letették hivatali esküjüket Vilniusban.

Ingrida  Šimonytė
Ingrida  Šimonytė
Fotó: Bloomberg

Előzőleg a 141 tagú litván parlament jelen lévő képviselői közül 78-an igennel, 30-an nemmel, 20 tartózkodás mellett jóváhagyták az 1990-ben a volt Szovjetuniótól függetlenné vált balti ország 18. kormányát.

A pártonkívüli közgazdász Šimonytėn kívül az új kormánynak hat női és nyolc férfi tagja van, szemben az előzővel, amelyben csak egy nő volt. Az új külügyminiszter Gabrielius Landsbergis, a védelmi tárca gazdája pedig Arvydas Anusauskas. A közel 3 milliós EU-tagország pénzügyminisztere Gintare Skaiste.

Ingrida Šimonytė volt a pénzügyminiszter a 2009-2010-es pénzügyi világválság idején, s hogy a litván valuta leértékelését elkerülje, a nyugdíjak megkurtítását rendelte el. 2019-ben sikertelenül indult az elnökválasztáson.

A miniszterelnök a koronavírus-járvány és következményei megfékezését nevezte kormánya fő feladatának. Litvániát súlyosan érinti a pandémia, az Európai Betegségmegelőzés és Járványvédelmi Központ (ECDC) adatai szerint ott regisztrálták az egyik legmagasabb fertőzésszámot Európában.

Az októberi parlamenti választáson Šimonytė volt a győztes konzervatív Haza Szövetség csúcsjelöltje, amely két liberális párttal lépett most koalícióra. A háromtagú koalíciónak 74 képviselője van a 141 tagú parlamentben.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.