Európa első modern alkotmányát ünnepelték Varsóban

2021. május 3., 18:13
ma7 | MTI

A mai biztonsági veszélyekre a nemzetek szolidaritása jelenti a választ - húzták alá közös hétfői nyilatkozatukban Lengyelország, a három balti ország, valamint Ukrajna elnökei, akik Varsóban megemlékeztek a 230 éve elfogadott lengyel alkotmányról.

Andzrej Duda
Fotó: Andzrej Duda facebook

Andrzej Duda lengyel, Kersti Kaljulaid észt, Egils Levits lett, Gitanas Nauseda litván, valamint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azokat a nemzeteket képviselték az 1791. május 3-án megszavazott, demokratikus szellemű, az amerikai után a világ második legrégebbi, Európában első alkotmány évfordulóján rendezett ünnepségeken, amelyek az 1795-ig évszázadokon át fennálló Lengyel-Litván Unió területén éltek.

Az államfők aláhúzták:

Európát az alapértékekre és az alapelvekre támaszkodva kell építeni, nevezetesen a szabadságra, a szuverenitásra, a területi integritásra, a demokráciára, a jogállamiságra, az egyenlőségre és a szolidaritásra.

Úgy látták:

az egyesülő Európának nyitottnak kell lennie minden, ezen értékeket osztó országra és nemzetre.

Támogatásukról biztosították azon térségbeli nemzeteket,

amelyek bátran követelik jogaik tiszteletben tartását, és részesülni akarnak a szabadságban és a demokráciában.

A közös biztonságot érő mai fenyegetésekkel szemben a nemzetek szolidaritása jelenti "a béke, a stabilitás, a fejlődés, a jólét, az ellenállóképesség egyik sarokkövét" -

hangsúlyozták.

Az ünnepséget a varsói Királyi Várban rendezték, nyitóbeszédében Andrzej Duda kitért a fehéroroszországi helyzetre is, támogatva a fehérorosz nép jogát arra, hogy minél hamarabb megvalósítsa európai és szabadságvágyó ambícióit.

Duda nyomatékosította:

a jószomszédi kapcsolatokat ápoló térségbeli államok elutasítják a birodalmi politika, a befolyási övezetekért folytatott harc minden megnyilvánulását. A Királyi Várban az államfők Európa jövőjéről is értekeztek egy közös pódiumbeszélgetésen.

Az évforduló alkalmából összeült hétfő délelőtt a lengyel és a litván parlament is, a két párhuzamos ünnepi ülést videohíd kapcsolta össze.

A varsói szejmben beszédet mondott a lengyel és litván államfő. Nauseda szintén támogatásáról biztosította a fehérorosz, valamint az ukrán szabadságtörekvéseket.

Litvánia soha nem ismeri el a Krím elcsatolását, és cselekedni fog annak érdekében, hogy szűnjön meg Kelet-Ukrajna tényleges megszállása

- jelentette ki Nauseda.

Fehéroroszországról elmondta:

azt Moszkva ellenőrzés alá akarja vonni, meghiúsítani próbálja az ország "bátor lakosainak szabadságvágyát.

Tiszteletben tartjuk Fehéroroszország szuverenitását, soha nem egyezünk bele, hogy az energetika geopolitikai fegyverré váljon, amely révén a Kreml politikája túszul ejtette" Minszket

- fogalmazott a litván elnök.

Orbán Viktor: A nemzeti szuverenitás ma is harcban áll a birodalmi törekvésekkel

Orbán Viktor miniszterelnök levélben köszöntötte lengyel kollégáját, Mateusz Morawieckit és az egész lengyel nemzetet a május 3-i alkotmány ünnepe alkalmából.

A kormányfő írásában kiemelte:

1791. május 3-ára nemcsak a lengyel állam, de egész Európa történetének sorsfordító eseményeként emlékezünk. A május 3-i alkotmány a kontinens valamennyi nemzetének reményt adott, hiszen a polgárság jogainak, a keresztény társadalmi rend és a nemzeti eszme alapjainak megerősítésével kiutat mutatott a lengyel nemzetnek a nagy európai birodalmak fullasztó szorításából.

Hozzátette: bár az alkotmány elfogadása óta már 230 év telt el, üzenete ma is ismerősen cseng a fülünkben, a nemzeti szuverenitás ma is harcban áll a birodalmi törekvésekkel, célunk pedig ma is az erős és szabad nemzetekre épülő Európa megőrzése a nagyhatalmi törekvésekkel szemben.

Kövesse facebook oldalunkat is!