lapajánló
Az apadó folyó krónikája és a derű kultúráját terjesztő nyelvész
Magyar7 - 16. száma
2023. augusztus 29., 17:46

ENSZ: legalább száznyolcvanhárman haltak meg a fegyveres konfliktusban Etiópia Amhara régiójában

Etiópiában a kormányellenes Fano milícia és az etióp hadsereg egy hónapja tartó összecsapásaiban eddig legalább 183-an haltak meg, és több mint ezer embert tartóztattak le országszerte - derült ki az ENSZ emberi jogi főbiztosának keddi hivatali közleményéből.

fegyver, lőszer
Illusztrációs felvétel
Fotó: unsplash.com

Az afrikai ország második legnagyobb régiójának számító Amharában augusztus elején hirdették ki a szükségállapotot, lehetővé téve a felkelők letartóztatását. A letartóztatottak többsége helyi fiatal - mutatott rá a szervezet közleménye.

Amharában áprilisban kezdődtek tüntetések a kormány politikája ellen, mert Addisz-Abeba elrendelte minden etióp biztonsági erő kötelező integrálását a rendőrség vagy a hadsereg kötelékébe a tigréi régióban két éve dúló polgárháború befejezését követően.

Amhara szerint a döntés célja az ország második legnagyobb régiójának meggyengítése volt, az etióp kormány ezt tagadta. Az amharai vezetés emellett nehezményezi, hogy Addisz-Abeba nem veszi figyelembe a régióra nehezedő biztonsági kihívásokat.

Augusztus elején a kormányerők sikereiről érkezett jelentés, miután az etióp hadsereg számos települést vissza tudott foglalni a lázadóktól, elűzve őket az érintett területekről. Ennek ellenére a véres összecsapások folytatódtak.

A vasárnapi utcai harcokban legalább négyen vesztették életüket, egy héttel azután, hogy az etióp hadsereg visszafoglalta Debre Tabor városát.

A kormányerők megerősítik jelenlétüket bizonyos városokban, és a jelentések szerint a Fano alakulatai elkezdtek visszavonulni a vidéki területekre. Felhívjuk valamennyi érintett felet, hogy vessenek véget az öldöklésnek és az erőszakos cselekményeknek"

– szólított fel az ENSZ közleményében.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.