2023. április 19., 17:17

ENSZ: Az év közepére India lesz a világ legnépesebb országa

India, Kínát maga mögött hagyva, várhatóan pár hónapon belül a világ legnépesebb országává válik - olvasható ki az ENSZ szerdán kiadott adataiból.

India
Fotó: TASR/AP

Az év közepére Indiának várhatóan 2,9 millióval több polgára lesz, mint a Kínai Népköztársaságnak. Előbbinek az ENSZ Népesedési Alapja (UNFPA) szerint akkorra 1,4286 milliárd lesz a becsült lakossága, míg Kínáét 1,4257 milliárdra teszik. A harmadik helyen az Egyesült Államok szerepel mintegy 340 milliós lélekszámmal.

Korábbi népesedési adatokból demográfiai elemzők azt jósolták, hogy India áprilisban fogja megelőzni nagy szomszédját.

Indiában az utolsó népszámlálást 2011-ben tartották, a soron következő 2021-ben lett volna aktuális, de a világjárvány miatt elhalasztották.
A világ népesedéséről szóló friss jelentés szerint a két legnépesebb állam a Föld 8,045 milliárdos népességének több mint egyharmadát fogja adni.

Ugyanakkor a népességnövekedés üteme mindkét országban lelassult. Kínában jobban, mint Indiában.
Kína lakossága, az elmúlt hat évtized számait tekintve, tavaly csökkent először.

A történelmi fordulatot a szakemberek szerint további tartós népességfogyás fogja követni.

Az Indiában 2011-től mért átlagos 1,2 százalékos bővülés a lakosság számában 0,5 százalékkal volt alacsonyabb az azt megelőző 10 év átlagánál.

Az UNFPA felmérése szerint Indiában, Brazíliában, Egyiptomban és Nigériában a lakosság körében általános vélekedés, hogy a népesség, csakúgy, mint a termékenységi ráta, túlságosan nagy.
 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.