2024. március 7., 10:02

Eltüntették a keresztet az invalidusok templomáról a párizsi olimpia hivatalos plakátján

A héten mutatták be a 2024-es párizsi olimpia hivatalos plakátjait, amelyek vasárnapig a párizsi Orsay múzeumban is megtekinthetőek lesznek – számolt be az eseményről több hírforrás, köztük az euronews.com is. Több, mint érdekesség, inkább megdöbbentő, hogy az art deco stílusban a francia főváros látképét megjelenítő plakátot részleteiben megfigyelve kiderül, hogy az azt készítő művész valamilyen okból „lefelejtette” az invalidusok templomának csúcsáról a keresztet. Véletlenről lenne szó? Aligha.

 

invalidusok temploma - Párizs - Olimpia 2024 - plakát
Fotó: reprofoto

Az idei párizsi olimpiai és paraolimpiai játékok hivatalos plakátjainak elkészítésével egy francia illusztrátort, Ugo Gattonit bízták meg. A művész, az euronews.com cikke szerint mintegy kétezer órát töltött a két – látványában gyakorlatilag megegyező – plakát elkészítésével. A képek egyfajta „art deco fantasy utópia” stílusban jelenítik meg Párizs látképét, annak híres emlékműveivel. „Az ismert emlékművek és szimbólumok egy színes tájon belül jelennek meg, visszaadva az olimpiai játékok szlogenjét, amelynek a – szélesen nyitott játékok – szókapcsolatot választották a rendezők” – írják a hírportál cikkében.

A 2024-es párizsi olimpiai játékok hivatalos plakátja 2
Fotó:  reprofoto

 

Ez a hangoztatott nyitottság azonban legalábbis megkérdőjeleződik, amikor a figyelmes szemlélő a képet részleteiben is megnézi. Akkor ugyanis kiderül, hogy bizony egyes részletek valamiért nem a jelen valóságot ábrázolják, hiszen a képen az invalidusok templomának csúcsán nincs rajta a kereszt. Rossz nyelvek most hozzátennék, hogy ha nem is a jelent, talán inkább a jövőt akarta megmutatni a művész…

 

A párizsi invalidusok temploma.
Fotó:  wikipedia

 

Bár egyelőre úgy tűnik az apró részlet béli eltérés elkerülte a fősodrú sajtó figyelmét, azt legalábbis meg lehetne jegyezni, hogy amennyiben bebizonyosodik, hogy nem véletlenről vagy a „művészi szabadság” sajátos megjelenési formájáról van szó, az érdekes megvilágításba helyezi az olimpia „szélesen nyitott játékok” szlogenjének értelmezését. A választ bízzuk az olvasó fantáziájára, annyi információt irányvezetőnek mégis hozzátennénk, hogy a 2024-es párizsi olimpiai játékok dizájnigazgatója az a Joachim Roncin, aki annak idején – a francia szatirikus lapban, a Charlie Hebdoban elkövetett vérengzés után - kitalálta a „Je suis Charlie” szlogent… Micsoda sorsfintor.

Talán néhány olvasó még emlékezhet arra a néhány évvel ezelőtti esetre, amikor az egyik német élelmiszerüzlet-lánc a számukra gyártott görög sajtspecialitás csomagolásán az ikonikus görög templomok csúcsának ábrázolásán ugyancsak „lefelejtette” a keresztet. A mostani eset erőteljesen az akkorira emlékeztet. Bár határozottan leszögeznénk, hogy a lehető legtávolabb áll a szándékainktól, hogy vallásnézeti vitát generáljunk, valahogy nem tudjuk elhessegetni azt az érzést, hogy amennyiben ezeknek az ábrázolásoknak a témáin nem éppen a kereszténység, hanem valamilyen más vallás szimbólumai szerepeltek volna „eredetiben” akkor azok nem tűntek volna el.

S tegyük hozzá: a téma megítélése magasan felette áll a vallás vagy felekezet kérdésének, hiszen bár az egyes vallások és egyházak megítélése különféle lehet, azt aligha vitathatja bárki is, hogy a kereszténység az európai történelem és kultúra elmúlt kétezer évének szerves része.

Ezt megállapítva azonban felvetül a gondolat, hogy a történtek tükrében egy esetleges szándékosság esetén, akár az is feltételezhető, hogy nem is az adott vallás elleni támadás, hanem a történelmi tények megváltoztatásának, átírásának igyekezete sejthető a háttérben. Ez a gondolat, ez az elképzelés pedig – legalábbis a korábban születettek számára – igencsak ismerős lehet.

Talán elég csak felidézni „a múltat végleg eltörölni” sorokat… S, hogy ezzel a szándékkal – történelmi léptékben vagy éppen a közelmúltat célozva – az egészségesnél jóval gyakrabban találkozhatunk Európában az elmúlt években, az nem is képezheti vita tárgyát. Arról pedig, hogy ez hová vezet és mit lehet vagy kell tenni ellene, inkább az olvasó alkosson saját véleményt.

 

 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.