2021. szeptember 24., 20:23

Elsőfokú készültségbe helyezték a szerb hadsereget

Elsőfokú harci készültségbe helyezték a szerb katonaság raškai és Novi Pazar-i kaszárnyában állomásozó alakulatait, amelyeknél csütörtökön Nebojša Stefanović védelmi miniszter és Milan Mojsilović vezérkari főnök tett látogatást.

Rendszámtábla
Fotó: TASR
Albin Kurti ôs Aleksandr Vučić

Stefanović elmondta, hogy Aleksandar Vučić parancsára, elrettentő szándékkal helyezték harci készültségbe a hadsereget, egyben kijelentette, hogy a harci készültség szintjének megemelését nem tartja provokációnak, de hozzátette, a hadsereg kész megvédeni a szerb népet, ha azt bármilyen fenyegetés éri.

Szeretnénk világos üzenetet küldeni, hogy senki se gondolja azt, hogy a szerb néppel bármit megtehet. Nem fogjuk megengedni az újabb üldöztetéseket, nem lesz több Vihar és ahhoz hasonló akció. Hadseregünk nem akar provokálni, nem fog a törvényes kereteken kívül, vagy a nemzetközi egyezményekkel ellentétesen cselekedni, de kész megvédeni a szerb népet, amennyiben bármi is veszélyezteti az emberek életét”

– hangoztatta mindkét helyőrségben Nebojsa Stefanović, aki azt is közölte, hogy Aleksandar Vučić államfő parancsára, elrettentő szándékkal helyezték harckészültségbe a két alakulatot a feszült helyzet miatt.

Észak-Koszovóban a helyi szerbek akadályozzák a határátkelést Szerbia és Koszovó között, mert igazságtalannak tartják, hogy a szerb rendszámtáblát az országba lépéskor ideiglenes koszovói táblára kell váltaniuk. Pristina azt állítja, ez nem jogellenes, Szerbia évek óta ugyanezt teszi.

Albin Kurti koszovói kormányfő szerint itt lenne az ideje, hogy Szerbia és Koszovó kölcsönösen elismerje egymás rendszámtábláit. Ez lehetővé tenné a szabadabb mozgást, csökkentené a feszültséget is a két ország határán. Koszovó 2008-ban egyoldalúan kiáltotta ki függetlenségét, amit Belgrád nem ismer el, saját tartományának tartja a többségében albánok lakta területet.

Belgrád szerint a koszovói rendszámtáblák elismerése azt jelentené, hogy elfogadja Koszovó önálló állami létét.

Hivatalosan a szerb és a koszovói vezetés is nyugalomra intette a határon tartózkodókat, de  a koszovói miniszterelnök jelezte, a rendszámtáblák lecserélése addig tart, amíg a szerbek el nem ismerik a koszovói táblákat. Erről  Szerbia hallani sem akar.  A koszovói kormányfő és a szerb elnök is a másik felet okolja a feszültségekért, miközben azt állítják, saját népük békés megoldást szeretne.

Megosztás
Címkék