Elítélték a terrorszervezet vezető németországi toborzóját

2021. február 24., 14:46
ma7 | MTI

Tíz és fél év szabadságvesztésre ítélték szerdán Németországban a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet legfőbb helyi toborzóját.

Fotó: Tasr/AP

Az Abu Walaa nevet is használó Ahmad Abdulaziz Abdullah A. külföldi terrorszervezetben viselt tagság, állam elleni súlyos bűncselekmény előkészítésében bűnrészesség és terrorizmus finanszírozása miatt kapta a büntetést az Alsó-Szászország tartományi Cellében működő regionális felsőbíróságtól.

Az iraki állampolgárságú muszlim hitszónok három társát is szabadságvesztésre - nyolc év, hat és fél év, illetve négy év két hét börtönre - ítélték.

Perükben 245 tárgyalási nap után hoztak ítéletet.

Mind a négy férfit 2016-ban vették előzetes letartóztatásba, mert a hatóságok arra gyanakodtak, hogy megpróbálnak megnyerni embereket az Iszlám Államnak, és eljuttatni őket Szíriába vagy Irakba, a terrorszervezet által akkor uralt térségbe.

A nyomozás feltárta, hogy a csoport a kiutazás megszervezése mellett ideológiai és nyelvi képzésben is részesítette a jelentkezőket.

Abu Walaa akkor már évek óta a németországi iszlamista körök egyik legfontosabb alakja volt. Nyíltan vállalta, hogy támogatja az Iszlám Állam céljait.

Titkos toborzó hálózata főleg a szalafista -

a világi államot elutasító, a saría (muzulmán jog) alapján működő állam kiépítésére törekvő konzervatív - muszlim vallási irányzat fellegváraként számon tartott két tartományban, Észak-Rajna-Vesztfáliában és Alsó-Szászországban működött.

Központja Hildesheimben volt egy időközben bezáratott mecsetben, amelyet Abu Walaa a németországi szalafista szubkultúra egyik fő találkozóhelyévé tett.

A 37 éves hitszónok csoportja fiatalokat próbált behálózni. Még egy okostelefonra fejlesztett alkalmazással is igyekezetek harcosokat toborozni az Iszlám Államnak. A perben bizonyítást nyert, hogy legalább három fiatal muszlimot radikalizáltak és támogattak abban, hogy eljussanak az Iszlám Államhoz a Közel-Keletre.

A csoport felszámolásában döntő szerepe volt egy Szíriát megjárt fiatalembernek, aki több hónapot töltött az Iszlám Állam szolgálatában, majd Törökországba szökött, kapcsolatba lépett a német hatóságokkal, és állítása szerint szakított a terrorista szervezettel. Egy német oknyomozó újságíróknak adott interjúban az Iszlám Állam első számú németországi vezetőjének nevezte Abu Walaát.