2020. március 6., 07:16

Életbe lépett a tűzszünet, viszonylagos a nyugalom Idlíb tartományban

Életbe lépett pénteken a tűzszünet, viszonylagos nyugalom uralkodik az északnyugat-szíriai Idlíb tartományban - számoltak be a aktivisták és egy megfigyelő csoport.

Erdogan-Putyin
Recep Tayyip Erdogan és Vlagyimir Putyin
Fotó: Reuters

A kiterjedt helyi aktivistahálózattal rendelkező Szíriai Emberi Jogok Megfigyelőközpontja (OSDH) azt írta, hogy éjfél után nyugalom uralkodott Idlíb jelentősebb frontjain.

Egy aktivista, aki a terület székhelyén, Idlíb városban él, a dpa német hírügynökség azt mondta, hogy csend van minden fronton a város körül.

Az aktivisták - és az OSDH is - azt közölték, hogy nem sokkal éjfél, a tűzszünet hatályba lépése előtt orosz harci repülőgépek bombákat szórtak le a térségben, valamint a szíriai kormányhadsereg tüzérsége támadta Idlíb tartomány vidéki területeit, továbbá a Hama várostól nyugatra fekvő földeket.

Egy török drón pedig ugyancsak még éjfél előtt nem sokkal a szíriai kormányerők állását támadta Idlíb tartomány vidéki részén.

Az éjféltől hatályba lépett tűzszünetről csütörtökön állapodott meg Recep Tayyip Erdogan török elnök orosz kollégájával, Vlagyimir Putyinnal Moszkvában.

Megállapodtak abban is, hogy egy 12 kilométer széles biztonsági folyosót nyitnak a Latakia és Aleppó közötti M4-es autópálya mentén, és ezt március 15-től orosz-török közös őrjáratok felügyelik majd. Az úttól északra és délre 6-6 kilométerre kiterjedő folyosó konkrét paramétereit a két ország védelmi minisztériuma egy héten belül meghatározza.

A megállapodást rögzítő dokumentum szerint a felek egyetértettek abban, hogy a szíriai konfliktust nem lehet katonai eszközökkel megoldani, azt maguknak a szíriaiaknak kell rendezniük politikai folyamat útján, az ENSZ BT 2254-es határozatával összhangban. Egyetértés volt a felek között Szíria szuverenitásának és területi épségének megőrzéséről, valamint a humanitárius helyzet további romlásának megakadályozásáról, minden rászoruló humanitárius segélyben részesítéséről és a polgári személyek védelméről.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.