2021. január 22., 15:27

Eldurvult a harc a vakcinákért Dánia és Svédország között

Míg az EU vezetői az akadozó vakcinaellátásról és a lassú engedélyezési folyamatról vitáznak, addig szintet lépett az oltásokért folytatott harc: Dánia eddig is tört Svédország orra alá borsot a határlezárással – ami az áruszállítást eddig nem érintette –, de most „biológiai hadviselésbe” kezdett.

Dán-svéd meccs
Fotó: ma7
Illusztráció

Hiába várják pénteken a déli Blekinge, Kronoberg, valamint Stockholm és az északi Norrbotten megyékben az új fecskendőszállítmányt, egy része egyelőre biztos nem érkezik meg. Nem elég, hogy az amerikai gyártó, a Pfizer által bejelentett kapacitáscsökkentés miatt a héten 15-20 százalékkal kevesebb vakcina érkezik Svédországba, csütörtök este a dán hatóságok több olyan teherautót is feltartóztattak a svéd határon, amelyek a Covid-19-oltáshoz szükséges fecskendőket, tűket, kanülöket és egyéb eszközöket szállítottak.

Az Aftonbladet svéd napilap információi szerint egy új dán rendelkezés alapján nem hagyhatják el az országot azon, a pandémia megfékezéséhez szükséges eszközök, amelyek Dániába beérkeznek. A dán Sacomed az egyik érintett vállalat, amely fecskendőket és tűket szállít Svédországba. A vállalat vezérigazgatója, Søren Agerbo megerősítette, hogy a szállítmányokat visszatartották a határon, mert a hatóságok úgy döntöttek, hogy a Dániába behozott termékeket az országon belül lehet csak felhasználni.

Míg tavasszal maszkból és lélegeztetőgépből volt kevés, most az oltáshoz szükséges felszerelésért megy a harc – a jelek szerint Dánia ebbe keményen bele is állt. Egyelőre csak néhány tízezer ember oltanak be hetente Svédországban, de márciusra már tömeges oltásokat tervez a svéd kormány. Ha a fenti helyzet nem oldódik meg, akkor Svédországot komolyan fogja érinteni az Európa felől érkező szállítmányok elakadása.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!