2022. november 22., 17:17

Elbocsátotta az AP azt az újságírót, aki a lengyelországi „orosz” bombatalálatról írt

Elbocsátotta az AP hírügynökség azt az újságírót, aki azt írta, hogy a Kelet-Lengyelország területére leesett rakéta Oroszországé.

James LaPorta
Fotó: James LaPorta, Facebook

Amint arra a The Washington Post emlékeztetett, a fent említett hírt november 15-én este tették közzé az AP hírügynökségnél, és a szerzője amerikai hírszerzési forrásokra hivatkozott. Az AP később visszavonta a hírt, majd egy nappal később módosítva újra kiadta azt.

Azt állította, hogy a névtelen forrása tévedett, és „a későbbi hírek azt mutatták, hogy a rakéták ugyan orosz gyártmányúak voltak, de valószínűleg Ukrajna lőtte ki azokat az orosz támadás elleni védekezésül”.

Az AP szerkesztősége ezt követően belső vizsgálatot indított.

A The Washington Post szerint az AP hírügynökség által elbocsátott újságíró a 35 éves James LaPorta, állítólag egy volt tengerészgyalogos, aki Afganisztánban szolgált. 2020 áprilisában lépett be az AP-hez. Ezt megelőzően több évig szabadúszó riporterként dolgozott. Az AP számára katonai ügyekkel és nemzetbiztonsági kérdésekkel foglalkozó híreket készített.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.