2020. január 30., 10:25

Csehországban idén télen már 12-en haltak bele az influenzába, jobban félnek tőle, mint a koronavírustól

Csehországot, akárcsak a világ jó részét, a napokban a Kínában tomboló és onnan terjedő koronavírus tartja rettegésben, de a cseh orvosok sokkal jobban tartanak az influenzától. Megvan az okuk az aggodalomra, hiszen a Novinky.cz portál információi szerint az idei télen eddig már 12 áldozatot szedett ez a látszatra banális betegség.

influenza tünetei
Fotó: Archívum

„Természetes, hogy a mi körülményeink között jobban kell félnünk az influenzától, mint a koronavírustól” –fejtette ki a Právo napilapnak Jan Kynčl, a prágai Állami Egészségügyi Intézet Nemzeti Influenzalaboratóriumának munkatársa.

Szavaival csak megerősítette Domonkos Andor kutatóorvos véleményét, aki a napokban nyilatkozott a témában portálunknak.

Kynčl elmondása szerint eddig 12-en estek áldozatul az influenzának, és 57 beteget kezeltek a kórházak intenzív osztályain.

Csehországban jelenleg 1452 beteg esik 100 ezer lakosra, ami azt jelenti, hogy egy influenzajárvány küszöbén állnak. A betegek száma egy hét alatt 30 százalékkal emelkedett, ami szintén azt jelzi, hogy a járvány bármikor kitörhet.

Európa más országaiban is növekszik a náthalázas megbetegedések száma. A legtöbb beteget Litvánia, Ausztria, Szlovénia, Svájc és Görögország jelenti.

Az influenzába a tavalyi járványban 199 ember halt bele, további 500-an pedig nagyon súlyos állapotba kerültek a betegség során.

Veszélyes szövődmények

Az influenza vagy náthaláz nem tévesztendő össze a megfázással, mely sokkal enyhébb lefolyású. Tipikus tünetei közé tartozik a magas láz, a végtagfájdalom, később pedig légúti tünetek is jelentkeznek. Az influenzára jellemző, hogy szinte ledönti a lábáról az embert. Védőoltás van ellene, de gyógyszer nincs rá, fontos az ágynyugalom, a rendszeres folyadékpótlás és a magas C-vitamin-bevitel.

A legnagyobb veszélyt az influenza szövődményei jelentik, mint amilyen a tüdőgyulladás, az agyhártyagyulladás, de okozhat szívelégtelenséget, vesekárosodást és más betegséget is. A krónikus betegek és gyenge immunrendszerű emberek ezekbe akár bele is halhatnak.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék