Csehországba csak negatív teszttel mehetnek a kamionosok

2021. február 17., 15:01
ma7 | MTI

Nem engedik be Csehországba azokat a Németországba tartó külföldi kamionokat, amelyek sofőrjei nem rendelkeznek 48 óránál nem régebbi negatív koronavírus-teszttel. A cseh rendőrök a Pozsony-Prága autópályán a lanžhoti határátkelőnél csak szerdára virradóra mintegy kétszáz külföldi kamiont fordítottak vissza - közölte szerdán Bohumil Malášek rendőrségi szóvivő a ČTK hírügynökséggel.

koronavírus Csehország kamion
Fotó: TASR / AP

Malášek szerint

a rendőrség a cseh egészségügyi minisztérium rendelete alapján intézkedik,

amely vasárnap lépett érvénybe.

Eszerint a Németországba tartó külföldi kamionokat és más teherautókat csak akkor engedik be Csehországba, ha vezetőjük friss negatív koronavírus-tesztet mutat fel. 

A cseh autópályákat a Nyugat-Európába tartó magyarországi kamionok százai használják naponta.

Az intézkedés összefügg azzal a német döntéssel, amely Csehországot a koronavírus új mutációi miatt magasan kockázatos államnak minősítette, vasárnaptól kezdődően felújította a rendszeres határellenőrzéseket, és negatív koronavírus-tesztet követel meg mindenkitől.

A cseh-német határon, főleg hétfőn,

helyenként több tíz kilométeres kamionsorok alakultak ki és órákat kellett várakozni.

Szerdai jelentések szerint a német rendőrök a hozzájuk tartó csehek, illetve külföldiek mintegy harmadát nem engedik be az országba. Ez súlyos gondokat okoz elsősorban a Németországban dolgozó és eddig naponta ingázó több tízezernyi cseh állampolgárnak.

A cseh rendőrségi szóvivő szerint amennyiben a szlovák határon nem állítanák meg a negatív teszt nélküli kamionosokat, a német határon még hosszabbak lennének a sorok, mint jelenleg.