Csehország: Nem is annyi a fertőzöttek száma, mint amennyivel számoltak

2020. július 27., 12:33
ma7 | MTI

Csehországban felülvizsgálták a koronavírus-járvány statisztikai adatait, aminek következtében egyharmaddal csökkent a betegek, és jelentősen megugrott a gyógyultak száma - közölte a cseh egészségügyi minisztérium hétfőn honlapján.

koronavírus Csehország
Fotó: TASR / AP

Az egészségügyi miniszter által a múlt héten elrendelt felülvizsgálat eredménye alapján

Csehországban hétfőn 3525 beteget tartottak nyilván, ami 1775-tel, tehát egyharmaddal kevesebb, mint a korábbi kimutatásokban szereplő adat.

A kórházakban 149 beteget ápolnak, akik közül 15-nek az állapota súlyos. A meggyógyultak száma 11 428, majdnem 1800-zal több, mint a korábbi statisztikában. A járványban hétfő reggelig 371 ember halt meg. 

Adam Vojtech miniszter szerint a járványadatok felülvizsgálatára azért van szükség, hogy pontosítani tudják a regionális és helyi tisztiorvosi szolgálatok adatait. Az egészségügy és a tisztiorvosi szolgálat is nagy nyomás alatt dolgozik, az adatok több úton jutnak el a központba, ezért

időnként rendet kell tenni a kimutatásokban

- mondta Vojtech a közszolgálati hírtelevízióban.

Csehországban jelenleg több mint tíz helyi fertőzésgóc van, és az utóbbi két hétben a korábbiaknák magasabb volt a napi fertőzések száma is, amiért az érintett helyeken, illetve régiókban szigorították az óvintézkedéseket.

A cseh kormány hétfőn tárgyalja meg az úgynevezett szemaforrendszer bevezetését, amely

a járvány súlyossága alapján négy kategóriába (piros, sárga, zöld, kék) sorolná a településeket és a régiókat.

Pirossal olyan régiókat fognak jelölni, ahol sok fertőzés van, és a helyzet súlyos, míg a kék szín vírusmentes területet jelent majd.