Csehország megszigorítja a Nagy-Britanniából érkezők belépését

2020. december 20., 16:54
ma7

Csehország vasárnaptól kötelező házi karantént ír elő azok számára, akik az utóbbi 14 napban legalább 24 órát tartózkodtak Nagy-Britanniában.

Jan Blatný
Fotó: MICHAL ŠULA, MAFRA
Jan Blatný egészségügyi miniszter

Jan Blatný egészségügyi miniszter így reagált arra a hírre, hogy Nagy-Britanniában megjelent a koronavírus egy újabb, gyorsabban fertőző változata.

Az elképzelések szerint a karantén 5.-7. napján az illető PCR-tesztnek veti alá magát, és amennyiben az eredmény negatív lenne, a karantén véget érne. A teszt nélkül a karantén tíz napig tartana.

A miniszter hangsúlyozta, hogy az intézkedés a polgárok egészségét kívánja szolgálni. A rendelet pontos szövegét jogászokkal egyeztetik, mielőtt nyilvánosságra hozzák.

A tervezett korlátozást Tomáš Petříček külügyminiszter is megerősítette, aki elmondta, hogy a kormány még vasárnap folyamán dönt a kérdésben. A legrosszabb kockázati sávba besorolt országokból érkezőknek Csehországban eddig is negatív PCR-teszttel kellett igazolniuk, hogy nem fertőzöttek, és ez azokra is vonatkozik, aki csak 12 órát töltöttek az adott országban.