2021. október 11., 15:16

Cseh remény Közép-Európának

Csehország választott, amit a kis testvér Szlovákia is nagy érdeklődéssel figyelt. Még nem tudni, bár sejteni azért lehet, ki kap végül megbízatást a kormányalakításra Miloš Zeman cseh államfőtől, az ugyanis betegsége miatt jelenleg kórházi segítségre szorul. Kérdés tehát, mikor tud találkozni a győztes koalíció/párt vezetőivel. Az esélylatolgatások azonban elindultak, és megszülettek a választási eredményekről szóló elemző írások is. Az alábbiakban szlovák lapok véleményeiből szemezgetünk.

Andrej Babiš
Fotó: TASR/AP

A cseheknek csak gratulálhatunk, mindjárt több leckét is feladtak nekünk, írja kommentárjában a denníkn.sk portál, hozzáfűzve, a magasabb cél érdekében történő megegyezésre tett erőfeszítések pozitívan értékelhetők. Kompromisszumra, megegyezésre és arra tanítja a politikusokat, hogy ne a támadást és a kiabálást alkalmazzák válaszul mindenre. A portál szerint Andrej Babiš vereségének Szlovákia számára is fontos üzenete van.

"Fontos, hogy lesz olyan szomszédunk, aki közelebb áll a normális Európához” – írja a liberális portál. Véleménye szerint a cseh választás tanulságai Szlovákiának is jól jöhetnek majd a parlamenti választások során. Ezek közül az egyik, hogy

a tisztesség és a normális viselkedés lehet még nyerő,

bár az utóbbi évek tanúsága szerint nagyon úgy tűnt, hogy választást csak a populisták és azok nyerhetnek, akik csak cirkuszt csinálnak. Szlovákiában kétségkívül ezek közé tartozik Robert Fico és Igor Matovič, a velük való tapasztalat azt mutatta, az „unalmas, tisztességes és normális” politikának nincs semmi esélye.

Az is visszaigazolást nyert, véli a portál, hogy megéri összefogni.

Az, hogy egy országban, ahol még az egyszázalékos pártok is osztódnak, azoknak van sikerük, akik elutasítják az egyesülést, furcsának tűnhet, de ez a tapasztalat Szlovákiában is. Pedig, ha a demokraták nem fogtak volna össze a múlt században, Vladimír Mečiar talán még mindig kormányfő lenne. Persze, fontos, hogy azok a pártok fogjanak össze, amelyek legalább alapvető kérdésekben megértik egymást, és az is igaz, hogy ennek az eredménye nem lehet a sokszínűség eltűnése.  De a cseh választás alapüzenete mégis az: a megegyezés a magasabb cél érdekében pozitív.

További tanulsága a cseh választásnak, hogy

a botrányok és a kudarcok nem elegendőek.

Andrej Babiš elérte előző választási eredményét, annak ellenére, hogy kormánya több botrányt és kudarcot hagyott maga után, de Babiš a vádak ellenére megtartotta a támogatottságát. Botrányokkal tehát nem lehet választást nyerni, de nem elég csak rámutatni a hibákra, meg is kell győzni a választókat, hogy mi jobban csinálnánk, írja a portál.

A cseh választás a szélsőségesek számára is kudarcot jelent.

Ám a kommunisták és a fasiszták együtt 20 százalékot szereztek, és csak a megosztottságuknak köszönhető, hogy Tomio Okamura meg a csapata lesz bent csupán a parlamentben. Szlovákiában is hasonló a helyzet, a szélsőségesek hosszabb ideje 20 százalék körül mozognak, s ki tudja, mit hoz az oltásellenesség. Ha a normális politikusok nem tudják megszólítani azokat az embereket, akik úgy érzik, hogy a társadalom fütyül rájuk, ha nem sikerül meggyőzik őket arról, hogy a gyors és agresszív megoldások nem a legjobbak, akkor még nagyobb problémák lesznek itt, mint jelenleg, véli a portál.

Babištól a partnerei veszik el a hatalmat

Andrej Babiš kísérlete a fordulatra részben sikerült, de szinte biztos, hogy ez nem segít neki abban, hogy miniszterelnök maradjon. A két ellenzéki blokk már megállapodott abban, hogy egyikük sem nyújt segítő kezet az ANO mozgalomnak, hanem inkább új kormányt alakítanak, írja a pravda.sk. A portál szerint

Babiš nem azért veszíti el a hatalmat, mert megbukott miniszterelnökként, hanem két politikai párt kudarca szorítja ki a hivatalából,

amelyek négy évvel ezelőtt lehetővé tették a kisebbségi kormány megalakítását. Az egykor hatalmas szociáldemokrácia megbukott. Száz évvel a megalakítása után a kommunista párt is hasonlóan járt, kiesett a képviselőházból.

A Babiš-ellen szövetkezett ellenzék választási eredménye ugyan jelentős, de egy fiaskóról az ő esetükben is beszélhetünk. Fél évvel ezelőtt még mindenki azt gondolta, hogy a leendő miniszterelnök a Kalózok vezetője, Ivan Bartoš lesz (tavasszal még nyilvánosan is jelezte, hogy többé-kevésbé számol ezzel a lehetőséggel). A választási eredmények azonban azt mutatják, hogy a kampánya nem volt sikeres, a Kalózok lemaradtak a Spolu mögött, pedig néhány hónappal ezelőtt még fordított volt a helyzet. Ez nagyrészt azzal magyarázható, hogy Petr Fiala kampányában megbízhatóbbnak tűnt, mint Bartoš. Ami lehet, hogy nem is rossz. Kérdés, hogy mi lesz ezután. Az új várva várt koalíciót eddig ugyanis a Babiš-ellenesség kötötte össze, elválik, hogy képesek lesznek-e jobban vezetni az országot, mint az, aki ellen szövetkeztek, írja a pravda.sk.

Kisebbfajta cseh csoda

Első ránézésre Csehország civilizáltabbnak, közelebb állónak tűnik a demokratikus Nyugathoz, mint Lengyelország, Magyarország vagy Szlovákia – szekuláris, toleránsabb a szexuális kisebbségekkel szemben, és az osztrák örökségnek köszönhetően hatékony és viszonylag nem korrumpálódott államizgatása van.

Hogyan lehetséges, hogy egy ilyen országban négy évvel ezelőtt egy vulgáris oligarcha lehetett a miniszterelnök, az államfő meg már több mint nyolc éve egy oroszbarát homofób, Miloš Zeman,

teszi fel a kérdést a denníkn.sk. Csoda, de magyarázatot adhat rá az is, hogy bizonyos jelenségek a cseh társadalomban nem egészen olyanok, mint amilyennek tűnnek. A működőképes állam lehet, hogy csak a hagyományos cseh rendszeretet eredménye, nem a civilizációs fejlettségé. A szekularizáció sem feltétlenül a liberalizmus jele, lehet, hogy csak a katolikus egyházzal szembeni hagyományos ellenállásé, a szexuális kisebbségekkel szembeni toleranciát pedig eredményezheti az egyszerű közönséges közöny, állítja a portál.

A választási eredményt az aktulity.sk portál is pozitív jelnek tartja, de ahogy lenni szokott, semmi sem tökéletes.

Kevés kellett hozzá (néhány ezer elégedetlen és határozott és mindenre elszánt szavazó), fűzi hozzá a portál, és a cseh választások eredményei sokkal ijesztőbben alakultak volna.

A kommunisták, szocialisták is bekerülhettek volna a parlamentbe és akár egy még rejtélyesebb nevű párt, a Prísaha is (amelytől még Harabin már hitelesebb).

A Babiš nélküli új cseh kormány létrehozása nagy dolog lesz, ami millió részlettől és egy legyőzött miniszterelnök meg egy hivatalban lévő államfő alattomosságától függ majd.

Az új kormány csak akkor lesz sikeres, ha létezésének értelméről legalább annak a mintegy egymillió frusztrált és dühhel teli, mindenre elszánt szavazónak egy részét sikerül meggyőznie, akiknek nem lesz képviseletük az új parlamentben.

Ez egy további ok arra, miért figyeljünk jobban oda korábbi szövetségi partnereink politikájára. A társadalmi konfliktus mértéke ugyanis nálunk is hasonló, de az is lehet, hogy még rosszabbul állunk, véli az aktuality.sk.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.