cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2024. január 15., 13:12

Csaknem 100 ezer afgán gyereknek van szüksége támogatásra a földrengést követően

Csaknem 100 ezer gyermeknek van szüksége azonnali segélyre Afganisztánban, három hónappal azután, hogy földrengések pusztítottak az ország nyugati részén - közölte hétfőn az ENSZ gyermekvédelmi szervezete.

földrengés - Afganisztán
Fotó: TASR

Az UNICEF szerint 2024-ben 1,4 milliárd dollár  humanitárius segélyre lesz szükség az 19,4 milliónyi érintett afgán támogatásához.
6,3-as erősségű földrengés rázta meg Herat tartományt október 7-én, amelyet egy utórengés követett 11-én, több mint 1000 ember halálát okozva. Az UNICEF közleménye szerint a Zendeh Dzsan és Indzsíl körzetben a földrengésekben többnyire nők és gyerekek haltak meg, és 21 ezer otthon semmisült meg.

A gyerekek még mindig próbálnak megbirkózni a veszteséggel és a traumával. Az iskolák és egészségügyi központok, amelyektől a gyerekek függnek, helyrehozhatatlan károkat szenvedtek vagy teljesen megsemmisültek

- mondta Fran Equiza, az UNICEF afganisztáni képviselője, hozzátéve, hogy a hőmérséklet az érintett területeken a napokban fagypont alá esett és az otthontalan családok életveszélyes körülmények között, fűtés nélkül élnek az ideiglenes menedékekben.

Az UNICEF szerint az országot irányító tálibok nem fektettek elég pénzt a közszolgáltatásokba, ami miatt leromlott az alapvető szolgáltatások szintje, és ez akadályozza az amúgy is kiszolgáltatott közösségeket a sokkból való kilábalásban és a megerősödésben.

Hálásak vagyunk az adományozó partnereinknek, akik gyorsan mozgósították forrásaikat, lehetővé téve az UNICEF számára, hogy napokon belül reagáljon a herati gyerekek és családjaik szükségleteire

- mondta Equiza, hozzátéve; további segítségre van szükség, hogy a gyerekek ne csak túléljék a telet, hanem azt követően is legyen esélyük a növekedésre és fejlődésre.

Érkezik hozzánk pénz, de nem elég. Ezeknek a közösségeknek újra függetlennek kell lenniük. Nem elég eloltani a tüzet. Ellenállóbbá kell tennünk Afganisztánt

- mondta Daniel Timme, az UNICEF afganisztáni kommunikációs vezetője.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.