2024. június 10., 07:10
Frissítve: jún. 10. 08:04

Budapest: pár száz szavazattal nyert Karácsony

Úgy tűnik, hogy Budapest köztársaság marad és nem lesz részvénytársaság - jelentette ki Karácsony Gergely főpolgármester hétfő hajnalban Budapesten, a Városháza parkban tartott eredményváróján.

Karácsony Gergely főpolgármester, a Párbeszéd-Zöldek-DK-MSZP főpolgármester-jelöltje
Karácsony Gergely főpolgármester, a Párbeszéd-Zöldek-DK-MSZP főpolgármester-jelöltje
Fotó: MTI

Még mindig van néhány százaléknyi bizonytalanság, de azért úgy tűnik, hogy - még, ha szoros is az eredmény - Budapest köztársaság marad és nem lesz részvénytársaság" - fogalmazott Karácsony Gergely, aki a Párbeszéd-Zöldek-DK-MSZP jelöljeként indult a főpolgármester-választáson.

A politikus köszönetet mondott a választáson résztvevő budapestieknek és azoknak, akik támogatták abban, hogy megvívja azt a küzdelmet, amit nem magáért, hanem a városáért vív.

Karácsony Gergely közölte: tudja, még lesz "egy kis huzavona", mire pontot tehetünk a folyamat végére, de hisz abban, hogy Budapest megmarad sokszínű, szabad és szolidáros városnak.

Szólt arról is: az elmúlt időszakban a hatalom mindent megtett azért, hogy a budapestieket megfossza attól, hogy ez a város újra az ő otthonuk legyen.

Módosították a jogszabályokat az utolsó percben, eljátszották azt, hogy két vasat is tartanak a tűzben, pedig pontosan lehetett tudni, hogy a végén aztán egy jelölt marad csak"

- fogalmazott Karácsony Gergely.

Kijelentette: az európai parlamenti és az önkormányzati választások eredményei azt mutatják, hogy a budapestiek és a magyar polgárok "nem akarnak már Orbánisztánban élni" és mutatja azt is: új korszak kezdődik a kormánnyal kritikus oldalon is.

Ez azt jelenti, hogy az elkövetkező napokban még több együttműködésre, összefogásra kell találnunk azért, hogy Budapestet  meg tudjuk őrizni szabadnak.

Vitézy Dávid: biztosan újraszámlálják a főpolgármester-választás szavazatait
Vitézy Dávid
Vitézy Dávid
Fotó:  MTI

Az érvénytelen szavazatok kirívóan magas száma miatt nem lehet még végeredményt hirdetni a főpolgármester-választáson, biztosan újraszámlálják a voksokat - jelentette ki az LMP-Zöldek és a Vitézy Dáviddal Budapestért Egyesület főpolgármester-jelöltje a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, nemzetiségi önkormányzati képviselők és az Európai Parlament (EP) tagjainak választása után, hétfőre virradóra a fővárosban.

Vitézy Dávid közölte: több mint 22 ezer érvénytelen szavazat látszik a Nemzeti Választási Iroda honlapján, ezért meggyőző fölénybe senki nem kerülhet. Jelezte, ezt riválisának, Karácsony Gergelynek is el akarta mondani, de nem tudta elérni őt telefonon.

Az eredmények azt mutatják, hogy Budapest vibráló demokrácia - jelentette ki Vitézy Dávid. Úgy értékelt: bár egyelőre nem tudni, ki lesz a főpolgármester, számukra óriási győzelem született: megmutatták, "van értelme annak, hogy programokkal, Budapestről szóló vízióval, érdemi, és a budapestiekről szóló ügyekkel" indítottak kampányt.

Köszönetet mondott mindenkinek, aki elment szavazni, és ezzel hozzájárult a főváros jövőjéről szóló döntéshez és egy "sokszínű új közgyűlés" kialakításához. Külön köszönetét fejezte ki azoknak, "akik a változásra szavaztak, akik kimutatták, hogy van főpolgármester-váltó hangulat, hogy nem elégedettek a budapestiek az elmúlt évek fővárosi politikájával".

Megköszönte továbbá a sok száz aktivistának és önkéntesnek, akik felhívták a fővárosiak figyelmét arra, hogy "Budapestet lehet jobban irányítani, a mainál akár jóval nagyobb sebességgel fejleszteni".

"Óriási győzelem, hogy idáig eljutottunk, színes választói közösség adta nekem a bizalmát, és ezt a bizalmat szeretném megszolgálni, lehetőleg főpolgármesterként végre fejlődő pályára állítani Budapestet" - fogalmazott Vitézy Dávid.

Ungár Péter, az LMP társelnöke az érvénytelen szavazatok vélhető okáról megjegyezte: volt olyan politikai szereplő, aki ilyen voksolásra biztatta szimpatizánsait, és a visszalépés miatt is lehettek érvénytelen szavazatok.

A Vitézy Dáviddal kötött szövetséget nagyon sikeresnek, a szereplést az EP-választáson sikertelennek értékelte.

Kiemelte, hogy Vitézy Dávid "szinte kétszer annyi szavazatot kapott, mint a fővárosi Fidesz-lista", ez is azt mutatja szerinte, hogy "sok baloldali, liberális és zöld szavazó is" támogatta őket; "ez egy tág és programalapú koalíció".

bp választás

Budapesten a főpolgármester-jelöltek sorrendje a Nemzeti Választási Iroda adatai szerint, a szavazatok 100 százalékos feldolgozottságnál a következő:

1. Karácsony Gergely (DK-MSZP-Párbeszéd- ZÖLDEK) - 47,53 százalék (371 467 szavazat)
2. Vitézy Dávid (Vitézy Dáviddal Budapestért-LMP - Zöldek) - 47,49 százalék (371 143 szavazat)
3. Dr. Grundtner András (Mi Hazánk) - 4,98 százalék (38 943 szavazat)

 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről. 

Hozzászólások

Fehér István 2024. 06. 10., h - 07:49

Sajnos bebizonyosodott, hogy Budapesten ennyi agymosott, drogos-bulizós, semmit tevő liberális idióta van. Jó nekik továbbra is a semmihez sem értő, dolgát nem végző alkalmatlan lúzer!