2023. február 27., 20:01

Brit miniszterelnök: megszűnt a tengeri határ Nagy-Britannia és Észak-Írország között

A brit kormány és az Európai Unió (EU) hétfői megállapodásával megszűnt az áruforgalom elé emelt tengeri határ Nagy-Britannia és Észak-Írország között - mondta az Európai Bizottság elnökével tartott közös windsori sajtótájékoztatóján Rishi Sunak brit miniszterelnök.

Rishi Sunak  + Ursula van der Leyen
Fotó: TASR/AP

Sunak és Ursula von der Leyen a nap folyamán a London nyugati határában fekvő királyi városban tárgyalt a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszeréhez csatolt észak-írországi protokollról, amely korábban rendkívül heves vitákat szított a brit belpolitikában, valamint London és az EU között egyaránt.

A brit kormányfő kijelentette: az unióval hétfőn elért megállapodás alapján azok a Nagy-Britanniából szállított termékek, amelyek végcélja Észak-Írország, "zöld folyosón" léphetnek be északír területre, minden vámbürokrácia nélkül.

Az olyan termékek, amelyek átkerülhetnek Írországba, vagyis az EU területére, külön "piros folyosón" át léptethetők be Észak-Írországba.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.