2024. május 23., 11:41

Brit kormányfő: most jött el a megfelelő időpont az eddigi eredmények kiteljesítésére

Rishi Sunak brit miniszterelnök szerint a parlamenti választások kiírását az indokolta, hogy most jött el a megfelelő időpont az eddigi eredmények kiteljesítésére.

Menjenek csak Ruandába
Rishi Sunak
Fotó: TASR/AP

Sunak a BBC közszolgálati televízió, majd nem sokkal később a BBC rádió csütörtök délelőtti politikai magazinműsorainak nyilatkozva kijelentette azt is, hogy júliusban - a választások hónapjában - elindul a brit határokat illegálisan átlépő menedékkérők áttelepítése Ruandába.

A konzervatív párti miniszterelnök előző este jelentette be, hogy július 4-re írta ki a parlamenti választásokat.

Sunak korábban többször is jelezte, hogy a választásokat az év második felében tartják, de még a kormányzó Konzervatív Párton belül is az volt az általános vélekedés, hogy a legvalószínűbb időpont október vagy november.

A csütörtöki BBC-interjúkban Sunak cáfolta azt a felvetést, hogy azért döntött a meglepetést keltő júliusi időpont mellett, mert attól tart, hogy az utóbbi időszakban viszonylag kedvező jeleket mutató gazdaság teljesítménye később ismét gyengülhet.

A kormányfő kijelentette: a legutóbbi adatok tanúsága szerint a kormány helyreállította a gazdasági stabilitást, normalizálódott az infláció, növekszik a hazai össztermék, így most érkezett el az idő annak eldöntésére, hogy "kiteljesítsük-e ezeket az eredményeket, vagy mindent kezdjünk elölről a Munkáspárttal".

Rishi Sunak a legnagyobb brit ellenzéki erőre utalt, amelynek választói támogatottsága a felmérések szerint hónapok óta folyamatosan 20-30 százalékpont közötti mértékben haladja meg a konzervatívokét.

Sir Keir Starmer, a Munkáspárt vezetője és miniszterelnök-jelöltje a minap kijelentette, hogy kormányra kerülése esetén a párt törölné a Nagy-Britanniába illegálisan bejutó menedékkérők ruandai áttelepítésének programját, és ehelyett a terrorizmusellenes törvény adta jogi lehetőségekkel lépne fel a szervezett embercsempész hálózatokkal szemben.

A csütörtöki BBC-interjúkban Rishi Sunak ezt úgy kommentálta, hogy a Munkáspárt "amnesztiát adna" a brit határt illegálisan átlépőknek, és így Nagy-Britannia "az illegális bevándorlás mágnesévé válna".

A konzervatív párti miniszterelnök közölte, hogy júliusban elindulnak a járatok Ruanda felé az áttelepítésre kijelölt menedékkérőkkel a fedélzetükön.

Sunak nem adott egyértelmű választ arra a kérdésre, hogy az első repülőgépek még a választás napja előtt felszállnak-e, de - a helyszín megnevezése nélkül - kijelentette: a kormány már készenlétbe helyezte az indulási repülőteret és kibérelte az áttelepítéshez használandó repülőgépeket is.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.