2021. október 8., 19:31

Beiktatták Marokkó új kormányát

VI. Mohamed marokkói uralkodó beiktatta Azíz Ahannús milliárdos üzletember 24 tagú kabinetjét egy hivatalos ceremónia alkalmával Fez városában - közölte pénteken a MAP marokkói hírügynökség.

A király nevezi ki
Fotó: TASR
Marokkó új kormánya

Az új kormány miniszterei közül heten nők, köztük van Nadia Alaui, a magrebi ország első női pénzügyminisztere is.

Neszer Burita, a megelőző kormány külügyminisztere megtarthatta tisztségét az új kabinetben.

Az új kormányfő beiktatását követően mondott beszédében pozitív eredmények felmutatását ígérte az országnak és lakóinak. Az ország ugyanis korrupcióval és a fiatalok magas, mintegy 30 százalékos munkanélküliségével küzd. A gazdaság tavaly becslések szerint hét százalékkal zsugorodott.

Ahannús az amerikai Forbes magazin becslései szerint nagyjából kétmilliárd dolláros vagyonnal rendelkezik. Társtulajdonosa a marokkói Akwa Group olaj- és gázipari konszernnek, illetve befektetésekkel rendelkezik a média- és turisztikai ágazatokban is.

Ahannús szeptember 10-én kapott kormányalakítási megbízást annak nyomán, hogy  pártja, a liberális Nemzeti Függetlenek Szövetsége (RNI) győzött a 2011-től kormányzó iszlamista Igazság és Fejlődés Pártjával (PJD) szemben a szeptember 8-i parlamenti választásokon.

Az Ahannús vezette RNI 102 mandátumot szerzett a 395 fős parlamentben, messze megelőzve a mérsékelt iszlamista PJD-t, amelynek a belügyminisztérium által az összes szavazat feldolgozása után közzétett adatok szerint mindössze 13 képviselői hely jutott.

Az RNI a második legtöbb szavazatot szerzett balközép, királypárti Autenticitás és Modernitás Pártja (PAM) és a nemzeti konzervatív Függetlenség Párttal (Isztiklál) szövetségben kormányoz.
Ahannús 2016 óta vezeti az RNI-t, a mezőgazdasági tárca élén pedig 2007 óta állt.

A királyi palotához közel állónak tekintett RNI az elmúlt 23 évben minden kormánykoalícióban részt vett, leszámítva a 2012-2013 közötti rövid időszakot.

Marokkó alkotmányos monarchia, és a politikai döntésekben VI. Mohamed királyé a végső szó. Ő választja ki a miniszterelnököt is abból a pártból, amely a legtöbb mandátumot szerezte a parlamentben, és ő nevezi ki a legfontosabb minisztereket.

Megosztás
Címkék