Babiš: Csehország elégedett az eredménnyel

2020. július 21., 18:18
ma7

Csehország összesen 35,7 milliárd eurót kap a következő hétéves időszakban (2021-2027) a válságkezelő alappal megemelt uniós költségvetésből.

Andrej Babiš
Fotó: Martin Divíšek
Andrej Babiš

Andrej Babiš szerint a korábbi időszaktól eltérően a jövőben rugalmasabb lesz az egyes uniós alapok közötti pénzátvitel, amit cseh szempontból "kulcsfontosságúnak" minősített.

"Az Európai Unió csúcstalálkozójának eredménye Csehország számára jó, örülök ennek" - jelentette ki újságírók előtt Babiš.

A cseh miniszterelnök kifejtette, hogy az előző költségvetési időszakhoz viszonyítva a következő hét esztendőben Csehország mintegy 4 milliárd euróval kap többet. A költségvetésből 27 milliárd eurót, a támogatási alapokból pedig 8,7 milliárd eurót.

Csehország számára rendkívül fontosnak mondta kormányfő annak a lehetőségnek az elérését, hogy a strukturális alapokból származó pénz 25 százalékát saját szükségletek szerinti átcsoportosíthatják.

A cseh kormány rövidesen az Európai Bizottság elé terjeszti azokat a reformterveit, amelyeknek jóváhagyása feltétele a támogatások lehívásának a következő három évben.

"Szerkezetátalakításra van szükség gazdaságunkban, elsősorban a beruházásokra és az egészségügyre kívánunk összpontosítani, minimálisan fel kell gyorsítanunk a digitalizációt is" - hangsúlyozta Andrej Babiš.

Kövesse facebook oldalunkat is!