2021. szeptember 1., 16:13

Babiš: az EU-nak nincs stratégiája a migráció ellen

Az Európai Unió sem az illegális migráció elleni küzdelemmel kapcsolatban, sem a schengeni térség Nyugat-Balkánnal való kibővítését illetően nem rendelkezik világos stratégiával - jelentette ki Andrej Babiš cseh kormányfő szerdán reggel újságíróknak nyilatkozva a prágai katonai repülőtéren, mielőtt elindult volna Szlovéniába a Bledi Stratégiai Fórumra (BSF).

Andrej Babiš Janez Janša
Andrej Babiš és Janez Janša a bledi fórumon
Fotó: TASR/AP

A tanácskozás központi témája idén Európa jövője.

Andrej Babišnak meggyőződése, hogy az afganisztáni helyzet alakulása következtében,

ahol a tálibok átvették az ország ellenőrzését,

az Európai Uniónak elsősorban Törökországgal kell majd tárgyalásokat folytatnia.

Európát meg kell védeni az illegális migrációtól - szögezte le a cseh kormányfő. Megismételte: a schengeni rendszer 2015-ben nem volt működőképes. „Magyarország volt az egyetlen ország, amely működőképes volt” - hangsúlyozta Babis, méltatva a migrációs válság tetőzése idején hozott magyar kormányzati intézkedéseket.

Magyarázatot kell kapnunk arra, hogy Bulgária, Románia, Horvátország és Szerbia miért nem tagjai még a schengeni térségnek”

- jegyezte meg a miniszterelnök. Rámutatott: a cseh kormány ismételten szót emelt ezen országok csatlakozása mellett a schengeni térséghez.

A bledi fórum másik fontos témája Afganisztán lesz. „Az afganisztáni tapasztalatok elgondolkodásra késztetnek” - mondta Babis. Hozzátette: ki kell várni, hogyan alakul az ottani helyzet a tálibok hatalomátvétele után. Úgy vélte, hogy az esetleges afgán migráció megállítása érdekében elsősorban Törökországgal kell tárgyalni.

Az Európai Uniónak pénzt kell felajánlania Ankarának, hogy az gondoskodni tudjon a migránsokról.

Az Európába irányuló korábbi menekülthullám idején az EU megegyezett Törökországgal, hogy a migránsok megállítása fejében több millió eurót fizet neki.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.