2022. február 11., 08:02
Frissítve: 09:46

Az ukrán elnök valószínűtlennek tartja az orosz inváziót

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nem tartja valószínűnek, hogy a közeljövőben orosz invázió fenyegetné országát.

Volodimir Zelenszkij - Joe Biden
Fotó: Archívum
Volodimir Zelenszkij - Joe Biden

A New York-i napilap, a The Wall Street Journal információi szerint az ukrán vezető azt mondta egy telefonbeszélgetés során Joe Biden amerikai elnöknek, hogy az Ukrajna elleni orosz támadásra vonatkozó amerikai híresztelések destabilizálják a gazdaságot és nem hisz abban, hogy Oroszország lerohanni készülne országát.

A New York-i napilap szerdán azt írta, hogy washingtoni tisztviselők azt állították, hogy a két vezető közötti közelmúltbeli telefonbeszélgetés során

az amerikai elnök arra figyelmeztette ukrán kollégáját, hogy az Egyesült Államok úgy véli, hogy nőtt az orosz invázió veszélye. Zelenszkij azt válaszolta erre, hogy ez a veszély már 2014 óta fennáll.

Biden állítólag azzal érvelt, hogy az orosz-fehérorosz közös hadgyakorlat Fehéroroszországban növelheti az agresszió esélyét.

A nyugati vezetők hónapok óta arra figyelmeztetnek, hogy Oroszország inváziót tervez Ukrajna ellen, utalva az orosz csapatösszevonásokról szóló hírekre a két ország határán és a szomszédos Fehéroroszországban. Az újság forrásai szerint

az ukrán elnök továbbra is kételkedik a közelgő orosz invázió valószínűségében, és kifejezte aggodalmát, hogy az orosz agresszióra vonatkozó amerikai híresztelések fokozzák a feszültséget és hozzájárulnak Ukrajna destabilizálásához politikailag és gazdaságilag is.

A jelentés magas rangú ukrán tisztviselőkre is hivatkozik, akik fölháborodtak az Egyesült Államok nemrégiben hozott döntése miatt, hogy evakuálta a kijevi nagykövetségéről a diplomaták családját és nem létfontosságú személyzetét, mert ezzel Washington azt a benyomást keltette, hogy a várost valószínűleg hamarosan elfoglalják.

Az amerikai külügyminisztérium fölszólította az Ukrajnában tartózkodó állampolgárait az ország azonnali elhagyására, mert a konfliktus- és a járványhelyzetre való tekintettel nem tudják garantálni a biztonságukat és elszállításukat. 
Az orosz külügyér, Szergej Lavrov tegnap szintén bejelentette, hogy nem zárja ki az orosz diplomaták részleges visszarendelését Kijevből a hasonló amerikai és brit intézkedésekre reagálva.
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.