2020. november 3., 16:34

Az osztrák belügyminisztérium szerint nincsenek második tettesre utaló jelek

Az osztrák belügyminisztérium szerint semmi nem utal arra, hogy egy második elkövető is részt vett volna a hétfő esti bécsi merényletben - közölte kedden Bécsben Karl Nehammer belügyminiszter.

Bécs merénylet
Fotó: TASR / AP

A támadás helyszínén készült

videófelvételeket elemző nyomozók bizonyítékot találtak arra, hogy „nincs jele második elkövetőnek”

- mondta a belügyminiszter. „Mindaddig azonban, amíg az értékelés nem fejeződik be, nem mondhatjuk perdöntő erővel, hány elkövető felelős a bűncselekményért” - tette hozzá.

Korábban azt közölték, hogy legalább egy további elkövető elmenekült.

A merénylő, akivel a rendőrség kilenc perc alatt végzett, négy polgári személyt - két férfit és két nőt - ölt meg, 22 másikat megsebesített - közölte Nehammer. A sebesültek között van egy rendőr is, aki megpróbálta az útját állni a támadónak. A rendőrt megműtötték, az állapota stabil.

Michael Ludwig bécsi polgármester viszont keddi sajtótájékoztatóján azt közölte, hogy a bécsi kórházakban szállított 24 ember közül egy meghalt, tízet elbocsátottak, tizenhármat továbbra is kezelnek, közülük háromnak válságos az állapota. Négy további súlyos sérült állapota stabilizálódott, így ők már nincsenek életveszélyben - mondta a polgármester.

A támadás este nyolc óra tájban kezdődött az osztrák főváros előkelő negyedében. Egy különleges egység rendőreit vezényelték a helyszínre, akik 20 óra 9 perckor tették ártalmatlanná a támadót, ezzel az incidens véget ért.

A gyors beavatkozás nélkül az incidens sokkal súlyosabb lett volna

- mondta a belügyminiszter.

A Kujtim Fejzulaiként azonosított, észak-macedón szülőktől Ausztriában született 20 éves elkövetőt 22 hónap börtönbüntetésre ítélték 2019 áprilisában, amiért megpróbált Szíriába utazni, hogy csatlakozzon az Iszlám Állam terrorszervezethez. Decemberben a fiatalokra vonatkozó törvény értelmében büntetésének letöltése előtt szabadult.

Nehammer az APA osztrák hírügynökségnek elmondta, hogy

Fejzulai a támadás előtt kitett egy fényképet az Instagram-oldalára, amelyen két olyan fegyverrel látható, amelyeket feltehetően a támadáshoz is használt.

A hivatalosan terrorcselekménynek minősített támadás után a rendőrség tizennégy embert vett őrizetbe, és tizennyolc ingatlanban tartott házkutatást.

Kedd délután magas fokú biztonsági készültség volt érvényben Bécsben,

a rendőri jelenlétet megerősítették - közölte Karl Nehammer.

A rendőrség megállapítása szerint hétfő este legalább három helyszínen voltak támadások, az egyik az osztrák főváros legnagyobb zsinagógája közelében.

A kormány háromnapos nemzeti gyászt rendelt el.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.