Az oroszok azt állítják, már most egymilliárdos rendelésük van a COVID-vakcinára

2020. augusztus 12., 14:33
Pomichal Krisztián

Miközben a közvélemény egy jelentős és szociális hálókon igen hangos része lassan azt sem hiszi el, hogy egyáltalán létezik a koronavírus (régi, új - tökmindegy) a tudományos társadalom lázasan dolgozik azon, hogy előálljon egy félig-meddig használható védőoltással. Ha hihetünk a helyi médiának, az oroszok elő is rukkoltak eggyel, és a világ -- állítják ugyanők -- epekedve várja, hogy vásárolhasson belőle.

Fotó: pixabay.com
Képünk illusztráció.

Putyin elnök közölte, az orosz hatóságok a mai nap folyamán hivatalosan is regisztrálták a Sputnik V névre keresztelt oltóanyagot. A névválasztás bizonyára nem véletlen. Kedves kis fricska, amely arra emlékezteti a világot a hatvan évvel ezelőtti űrverseny első fázisát is az oroszok nyerték.

2020. augusztus 12., 11:33

Krónikus betegségek és allergiák esetében nem javasolt az orosz vakcina

A vakcina tesztelésének "posztregisztrációs", harmadik, tömeges szakaszában egyebek között az oltóanyagnak a 60 év feletti korosztályokra és a gyerekekre gyakorolt hatását fogják behatóan elemezni.

Az elnök egyik lánya is az elsők között kapta meg az oltást - azzal a szándékkal, hogy bizonyítsák, a vakcina teljesen biztonságos. Ehhez képest ma az MTI arról számolt be, a vakcina fejlesztői is jelezték, krónikus betegeknek, illetve súlyos allergiában szenvedőknek nem ajánlják azt. Érdemes ugyanakkor megjegyezni, ez korántsem egyedülálló dolog a védőoltásoknál. 

A jelek szerint legalább húsz különböző ország vezetése is úgy véli, kell nekik az orosz vakcina.

Az azt kifejlesztő vállalat egyik vezetője, Kirill Dimitrijev úgy nyilatkozott, az elmúlt napokban közel egymilliárd oltóanyagra kaptak megrendelést Ázsiából, Latin-Amerikából és a Közel-Keletről. Kihangsúlyozta ezeket nem oroszországi gyárak állítják majd elő, azok csak saját piacra gyártanak, külföldi partnereik biztosítják majd az ellátást. A rendelkezésre álló kapacitás jelenleg évi 500 millió vakcina előállítását teszi lehetővé, de küszöbön áll a bővítés - hangsúlyozta Dimitrijev. 

A tömeggyártás természetesen nem indulhat el egyik napról a másikra, pláne, hogy az orosz kormány azt ígéri, támogatni fogják a fejlődő országokat is, készek akár ingyen vakcinát is biztosítani. Jelen állás szerint leghamarabb a jövő év januárjától indulhat a tömeggyártás, de hogy Európában mikor jelenhet meg az orosz koronavírus-oltás, egyelőre nem tudni.

A WHO ugyanis még vizsgálja a szert. Közölték, "szoros kapcsolatban" állnak az orosz vállalattal, a vakcina tesztelése gőzerővel folyik, de jelenleg "nem áll elég információ rendelkezésre" ahhoz, hogy biztonságosnak lehessen nyilvánítani.

Kövesse facebook oldalunkat is!