2022. június 2., 18:21

Az olasz belügyminiszter szerint Európának ugyanúgy be kell fogadnia más migránsokat, mint ahogy az ukrajnai menekülteket

Az Ukrajnából érkező menekültek esetében életbe léptetett európai befogadási és szolidaritási mechanizmushoz hasonlót szorgalmazott az élelmiszerválság miatt menekülő migránsokkal szemben Luciana Lamorgese olasz belügyminiszter, aki a földközi-tengeri országok miniszteri találkozója előtt nyilatkozott a La Repubblica című lapnak.

Donyeckből Kijevbe mennének...
Fotó: TASR
Donyeckből Kijevbe mennének...

Az úgynevezett Med5 csoport országai, vagyis Spanyolország, Görögország, Málta, Ciprus és a házigazda Olaszország tárcavezetői június 3-án és 4-én Velencében tárgyalnak az ukrajnai háború következtében a Földközi-tengeren felerősödött migrációról.

Lamorgese a La Repubblicában csütörtökön megjelent interjújában hangoztatta:

máris érezteti a hatását, hogy az ukrajnai háború miatt a gabona és élelmiszer-szállítmányok nem tudják elhagyni az ostromlott ország kikötőit.

Olaszországba áprilisban és májusban majdnem kizárólag a tengeri útvonalon harminc százalékkal több bevándorló érkezett az egy évvel korábbi időszakhoz képest, főleg azokból az afrikai országokból, amelyeket elsőként sújtott az élelmiszerválság.

Arra a kérdésre, hogy mekkora migrációs nyomás várható a nyári hónapokban, a belügyminiszter aggodalmának hangot adva az ENSZ adatait idézte, miszerint

a háború a világ mintegy 53 országában kétszázmillióval növelheti meg az éhezők számát.

Korábbi olasz titkosszolgálati számítások négyszázezerre tették azoknak a számát, akik az élelmiszerválság következtében az olasz partok felé indulhatnak el.

Gyorsan kell cselekedni!

- jelentette ki a belügyminiszter.

A földközi-tengeri migrációs frontországok álláspontja az, hogy a megnövekedett nyomás Európa határain csak közösen és szolidaritást vállalva kezelhető. De hozzátette:

egyik ország, így Olaszország sem lehet az egyetlen, amelynél kikötnek a Földközi-tengeren aktív civilszervezetek migránsokkal teli hajói.

Lamorgese szerint megoldást jelent, ha a földközi-tengeri migrációra is kiterjesztik az ukrajnai menekültek esetében alkalmazott európai szolidaritási paktumot, amely március 3-tól lépett életbe.

Olyan szolidaritási és szétosztási mechanizmust kell bevezetni, amelyhez hasonlót szintén a mediterrán országok kezdeményeztek 2019 szeptemberében, a máltai szerződésben öltött formát, de amely a koronavírus-világjárvány miatt teljesen leállt.

Ezért kezdeményezi, hogy Olaszország növelje a legálisan befogadandó bevándorlók kvótáját az idénymunkások és a szakképesített dolgozók számának emelésével

- mondta.

Luciana Lamorgese kifejtette: a gazdasági okok és a klímaváltozás kiváltotta migrációról nem lehet nem tudomást venni. Ugyanakkor úgy véli, Európa nem tudja befogadni az összes gazdasági bevándorlót, aki Afrikából vagy Ázsiából útra kel.

Megoldásnak a kiinduló országokkal való partneri kapcsolatot szorgalmazta, azok társadalmi stabilitása és gazdasági fejlődése érdekében.

A belügyminisztérium adatai szerint év eleje óta több mint 19 ezren érkeztek az olasz partokra, a tavalyi év ugyanazon időszakában mért több mint 14 ezerhez képest, miközben a járványév 2020 januárja és júniusa között valamivel több mint ötezren érkeztek.
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.