Az írek és a csehek sem tudják kiheverni az év eleji hullámot

2021. január 22., 16:47
ma7

A Magyar Nemzet arról ír, hogyan romlottak le az írországi és a csehországi járványügyi adatok a korábbi javulást követően az év végén és az új esztendő első heteiben.

Írország koronavírus
Fotó: Archívum
Írország is szenved

Írország korábban jó példája volt annak, hogyan lehet megfékezni a koronavírus-járványt országos kijárási tilalom bevezetésével, jelenleg azonban az figyelhető meg az íreknél, hogy miként vezet óriási problémákhoz az enyhítés.

Írország volt az első olyan európai ország, amely másodszorra is teljes, országos zárlatot vezetett be, hogy megakadályozza az egészségügyi rendszerének összeomlását az októberi hullám idején.

Ez működött is, mivel november végéhez közeledve a koronavírus előfordulási aránya Európában az íreknél mutatta a második legalacsonyabb értéket. Ennek örömére az embereknek azt mondták, megérdemlik, hogy megünnepeljék a karácsonyt, és december elsejétől újra kinyithattak az éttermek és azok a bárok, amelyek ételeket is felszolgálnak. A privát összejövetelekre és az utazásra vonatkozó tilalmat december 18-án oldották fel.

Egyáltalán nem érte meg. Mire volt jó a karácsonyi ünneplés, ha most cserébe megint hónapokra be vagyunk zárva?"

– fejezte ki aggodalmát egy járókelő. Ő volt az egyetlen olyan személy, akivel a Deutsche Welle riportere Dublin kiüresedett utcáin találkozott, hiszen Írországban ismét országos zárlat van érvényben.

Novemberhez képest mindössze öt hét alatt a helyzet ugyanis teljesen megváltozott: az új évre a fertőzöttség Írországban mutatta a legrosszabb értéket az egész világon.

Január első hetében a vírus gyorsabban terjedt, mint bármely más országban, a hétnapos előfordulási arány egymillió emberre vetítve 1323 volt. Bár az új megbetegedések száma jelenleg többé-kevésbé csökkenő tendenciát mutat, a halálozások száma emelkedik, vagyis több ember halt meg az utóbbi időben a koronavírus miatt, mint eddig bármikor.

Tony Holohan országos tiszti főorvos arra figyelmeztette az ír kormányt, hogy mintegy ezer haláleset is bekövetkezhet Írországban januárban, vagyis a mélyen aggasztó járványügyi helyzet folytatódni fog.

Az írek után a cseheknél mutatkozott a második legmagasabb előfordulási arány január első hetében, náluk ugyanis 1210 koronavírusos esetet számoltak egymillió főre. A súlyos helyzet következményeit ők sem tudták elkerülni: Németország a cseh turistákat hibáztatja az ország keleti részében előforduló magas számadatok miatt.

Csehország-koronavírus
Cshországban sem javul a helyzet

A német Robert Koch Intézet január 19-i adatai szerint Szászország Csehországgal határos részein a legmagasabb a fertőzöttek száma, százezer főre vetítve háromszáz fő. Csehországban ugyanez az arány 828 volt január 18-án.

A csehek egészen decemberig átjárhattak a németekhez, és ezt sokan meg is tették, mivel szeretik Németországban elintézni a bevásárlásukat. A szász tartomány azonban decemberben elrendelte, hogy csupán azok a munkavállalók mehetnek át a határon, akik Németországban dolgoznak.

A cseh külügyminisztérium szóvivője, Zuzana Štíchová a Deutsche Wellének elmondta, hogy megérti Németország aggodalmát, nincsen azonban bizonyítékuk arra, hogy a csehek a hibásak a magas fertőzöttségért.

Szászország a koronavírus által leginkább érintett része Németországnak, a szomszédos cseh területek pedig nagyon magas számadatokkal szembesülnek ugyanakkor nem lehet azt mondani, hogy az ingázó csehek a felelősek a szászoknál kimutatott magas fertőzöttségi arányért, éppen ellenkezőleg: sokuk orvosként, ápolóként vagy szociális munkásként dolgozik Németországban, és így segítenek az ottani helyzet kezelésében."

A cseh parlament mától kezdődően immár ötödik alkalommal hosszabbította meg a járvány miatt október 5-én kihirdetett veszélyhelyzetet, ezúttal február 14-ig, pontosan addig a napig, ameddig Németország is meghosszabbította saját járványügyi intézkedéseit.