Az indiai vírusvariáns miatt csúszhat a brit újranyitás

2021. május 16., 08:34
ma7

Komoly zavart okozhat Nagy-Britannia újranyitási terveiben az indiai koronavírus-mutációval fertőzött betegek számának a növekedése - hívta fel a figyelmet Boris Johnson brit miniszterelnök közleményében.

Az indiai mutáns
Fotó: TASR
Boris Johnson brit kormányfő

London a tervek szerint hétfőtől újabb koronavírus elleni intézkedések lazítását lépteti életbe, a jelenleg június 21-re időzített utolsó szakasz azonban még aggodalomra ad okot, noha a kormányfő hangsúlyozta: nem hiszi, hogy késleltetni kell az ütemtervet. A brit egészségügyi minisztérium közleménye szerint az indiai, B1.617.2-es mutáció az ország északnyugati térségeiben és Londonban kis mértékben, de egyre gyorsabban terjedni kezdett. Ez idáig több mint ezerháromszáz olyan beteget regisztráltak országszerte, akik a veszélyes vírusvariáns miatt fertőződtek meg.

A vakcinák második adagjának a beadását felgyorsítjuk az ötven év felettiek és a veszélyeztetett személyek esetében, hogy mindenképpen csökkentsük a fertőzöttek arányát"

– jelentette be Johnson, hozzátéve, a kormány egyelőre olyan adatokra vár, amelyek azt bizonyítják, hogy az indiai vírusváltozat könnyebben és gyorsabban terjed.

Chris Whitty brit főorvos elmondta, a tudósok arra jutottak, a vírusvariáns valóban könnyebben terjed, azt azonban még nem tudják, hogy milyen mértékben. Amennyiben a kutatók bebizonyítják, hogy az indiai mutáció akár újabb hullámot idézhet elő, ismét korlátozások bevezetésére lehet számítani.

Bíznunk kell a vakcinákban, hiszen eddig semmi sem támasztotta alá, hogy a súlyos megbetegedségeket ne tudnák megakadályozni"

– magyarázta a miniszterelnök.

Az elmúlt napokban borzalmas képek terjedtek a hírportálokon és a közösségi médiában arról, hogy Indiában milyen katasztrofális helyzetet okozott a koronavírus-járvány. A brit kormány már vörös színnel jelölte meg a dél-ázsiai országot, valamint elrendelte egy északnyugat-angliai városban, Boltonban, hogy mobil tesztelőállomásokat létesítsenek az egészségügyi hatóságok, ugyanis a településen nagy számban élnek a dél-ázsiai térségből származók. Az indiai vírusvariáns már sokkal súlyosabb helyzetet okozott Skóciában és Walesben is, Skócia emiatt két kerületben nem lazít a korlátozásokon jövő hétfőtől.

Kövesse facebook oldalunkat is!