2021. április 16., 13:23

Az EU ragaszkodik a Brexit-megállapodás Írországról és Észak-Írországról szóló jegyzőkönyve végrehajtásához

Az Európai Unió rendíthetetlenül ragaszkodik az Egyesült Királyság EU-tagsága megszűnéséről (Brexit) szóló megállapodásnak az Írországról és Észak-Írországról szóló jegyzőkönyve végrehajtásához, ami a béke, a stabilitás, és a jólét egyetlen záloga az Ír-szigeten - jelentette ki Maroš Šefčovič, az Európai Bizottság intézményközi kapcsolatokért felelős tagja közleményében pénteken.

Brexitgetés
Fotó: Archívum

Az uniós bizottság tájékoztatása szerint Šefčovič előző nap késő éjszakába nyúlóan tárgyalt David Frost brit főtárgyalóval a Brexit-megállapodás végrehajtásának részleteiről.

Šefčovič hangsúlyozta,

az Európai Unió továbbra is elkötelezett az Ír-sziget fegyveres konfliktusainak évtizedeit 1998-ban lezáró nagypénteki megállapodás védelme mellett.

A megállapodás maradéktalan végrehajtása a kiszámíthatóság megőrzésének záloga, illetve elkerülhetővé teszi a kemény határ visszaállítását az Ír-szigeten, fenntartja az EU integritását és az egységes piac működését - mondta.

A bizottsági alelnök közölte,

az unió ragaszkodik a kölcsönösen elfogadott megközelítéshez, amely világos iránymutatást és határidőket rögzít a jegyzőkönyv teljes, közös végrehajtására.

Šefčovič végezetül hozzátette:

az Európai Unió a jegyzőkönyv rendelkezéseinek megsértése miatt, valamint a kilépési megállapodás iránti jóhiszeműség hiányával kapcsolatban az Egyesült Királysággal szemben indított kötelezettségszegési eljárásait mindaddig folytatja, ameddig azokra szükség van.

Az Európai Bizottság március 15-én küldött felszólító levelet az Egyesült Királyságnak, mert álláspontja szerint a brit fél megszegte az EU-tagsága megszűnéséről (Brexit) szóló megállapodásnak az Írországról és Észak-Írországról szóló jegyzőkönyvében rögzített kötelezettségeit.

A testület indoklása szerint azért küldte a kötelezettségszegési eljárás első lépését jelentő felszólítólevelet, mert noha az Egyesült Királyság elkötelezte magát a jegyzőkönyv végrehajtása mellett, március 3-án a brit kormány kijelentette:

egyoldalúan elhalasztja annak teljes alkalmazását az áruk és háziállatok Nagy-Britanniából Észak-Írországba történő szállítására vonatkozóan.

Hat hónap leforgása alatt ez volt a második alkalom, hogy az Egyesült Királysággal szemben kötelezettségi eljárást indít az Európai Unió. Az Európai Bizottság október elsején küldött felszólító levelet Londonnak,

mert a brit kormány szeptemberben olyan törvényjavaslatot terjesztett elő a belső piacáról, amely az elfogadása esetén sértette volna a Brexit-megállapodás Írországról és Észak-Írországról szóló jegyzőkönyvének rendelkezéseit. A törvényjavaslatot London végül még az év vége előtt visszavonta.

Nagy-Britannia 2020. január 31-én kilépett az EU-ból, de a kilépés napján kezdődött 11 hónapos átmeneti időszakban jórészt a korábbi szabályrendszer maradt érvényben a kétoldalú kereskedelmi forgalomban. Az átmeneti időszak ugyanakkor idén január 1-jén lejárt, és ezzel egy időben megszűnt Nagy-Britannia tagsága az Európai Unió egységes belső piacán és vámuniójában is.

Az átmeneti időszak egyik legfontosabb célja az volt, hogy

legyen idő a megállapodásra a jövőbeni kétoldalú viszonyrendszer sarkalatos szabályairól.

Ezt számos sikertelen tárgyalási forduló után szinte az utolsó pillanatban, közvetlenül karácsony előtt sikerült elérni. Az 1246 oldalas megállapodás egyik fő eleme

egy szabadkereskedelmi egyezmény, amely százszázalékos vámliberalizációt - vagyis vám- és kvótamenetes kereskedelmet - biztosít Nagy-Britannia és az EU kétoldalú áruforgalmában.

E megállapodás sem küszöböli ki azonban a kereskedelmet terhelő adminisztratív kötelezettségeket: a brit exportőröknek egyebek mellett vámáru-nyilatkozatokat és eredetigazolásokat kell mellékelniük szállítmányaikhoz, és ezeket az uniós beléptető pontokon ellenőrzik.
 

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!