2023. november 30., 09:51

Az ENSZ-főtitkára szerint kötelezettséget kell vállalni a fosszilis tüzelőanyagok elhagyására

A csütörtökön Dubajban kezdődő klímacsúcson a résztvevőknek el kell kötelezniük magukat a fosszilis tüzelőanyagok elhagyása mellett - hangoztatta António Guterres, az ENSZ főtitkára az AFP francia hírügynökségnek adott interjújában, elítélve a politikai akarat hiányát a klímakatasztrófa elkerülése érdekében.

klímavédelem, légszennyezettség
Illusztrációs felvétel
Fotó: unsplash.com

Guterres szerdán nyilatkozott, mielőtt elrepült volna Dubajba, ahol az éves éghajlat-változási csúcstalálkozó két hete alatt a kérdésről vitáznak majd a fórum résztvevői.

Nyilvánvalóan határozottan támogatom a fosszilis tüzelőanyagok feladását tartalmazó szövegezést, akár fokozatos ütemezéssel is

-  hangsúlyozta a portugál politikus.

Mivel a globális fellépés sajnálatosan elégtelen a párizsi klímaegyezmény legambiciózusabb céljának eléréséhez, azaz a globális felmelegedés korlátozásához 1,5 Celsius-fokban, egyes országok azt szeretnék, ha a COP28 konszenzussal elfogadandó záródokumentuma kifejezetten a fosszilis tüzelőanyagok csökkentésére szólítana fel.

Erre a korábbi COP-csúcsokon nem volt még példa. A 2021-es, glasgow-i konferencián is csak a szenet említették. Guterres szerint azonban nem elég csökkentésről beszélni.

A +csökkentés+ bármit jelenthet, soha nem lehet tudni, mit jelent.  Az elhagyás azt jelenti, hogy egy bizonyos ponton megállunk. Még akkor is, ha ez nem közvetlenül holnap történik meg

- tette hozzá, és felszólított arra, hogy a fosszilis tüzelőanyagok teljes elhagyását szervezett módon, hiteles menetrenddel és az 1,5 Celsius-fokos céllal összhangban kell megvalósítani.

Világszerte meg kell háromszoroznunk a megújuló energiákat

- nyomatékosította a főtitkár.

Számos más intézkedés is elengedhetetlen ahhoz, hogy ez a COP sikeres legyen

- tette hozzá.

A viharok, árvizek, tüzek és aszályok már most is egyre gyakoribbak, és a világ jelenleg a 2,5 Celsius-fokos és a "totális katasztrófa" kilátásaival néz szembe. Az ENSZ vezetője mindazonáltal nem adja fel a reményt, hogy a globális felmelegedés 1,5 Celsius-fokra korlátozható.

Megvannak a lehetőségek, a technológiák, a kapacitások és a pénz - a pénz megvan, csak a megfelelő irányba kell terelni

- tette hozzá.

Az egyetlen dolog, ami még hiányzik, az a politikai akarat. Ezért fontos a COP, hogy az emberek megértsék, hogy még mindig rossz irányba haladunk

- figyelmeztetett a világszervezet vezetője.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.