2022. május 29., 09:39

Az Egyesült Államok továbbra is aggódik a nyugat-kínai helyzet miatt

Az Egyesült Államok szombaton aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy Peking esetleg korlátozta az ENSZ emberi jogi főbiztosát hszincsiangi látogatásán - közölte Antony Blinken amerikai külügyminiszter.

Michelle Bachalet
Fotó: TASR/AP

A washingtoni diplomácia irányítója közleményében úgy vélekedett, hogy Michelle Bachelet látogatásának körülményei nem tették lehetővé az emberi jogi helyzet teljes és független értékelését.

Kifejtette:

nyugtalanítják azok a jelentések, amelyek szerint a Hszincsiangban élő embereket figyelmeztették, hogy ne panaszkodjanak, és ne beszéljenek nyíltan a régióban uralkodó állapotokról.

A kínai régió régóta a civileket célzó véres támadások színhelye, amelyeket a hatóságok szerint szeparatisták és iszlamisták, illetve a régió fő etnikai csoportja, az ujgurok követtek el.

A nyugat-kínai Hszincsiang tartomány néhány éve drákói felügyelet alatt áll

- írta jelentésében az AFP francia hírügynökség.

Nyugati tanulmányokban azzal vádolják Pekinget, hogy

több mint egymillió ujgurt és más muszlim etnikai csoportok tagjait internálták átnevelő táborokba, sőt kényszermunkát vagy kényszersterilizációt is alkalmaznak.

Az Egyesült Államok népirtásról beszél.

Kína elítélte az elfogult jelentéseket, és szakképzési központokról beszélt, amelyek célja a foglalkoztatás fejlesztése és a szélsőségesség felszámolása.

Az ENSZ emberi jogi főbiztosa Hszincsiangban, a régió fővárosában, Ürümcsiben tett látogatást, és elmondta, hogy meglátogatott egy börtönt Kasgár városában, ahol többek között foglyokat is látott, és a hozzáférést meglehetősen nyitottnak, meglehetősen átláthatónak minősítette.

A hszincsiangi kormány, mint mondta, biztosította őt arról, hogy a szakképzési központok hálózatát felszámolták. Michelle Bachelet elmondta, hogy meglátogatta az egyik korábbi központot.

Látogatásának részleteit nem hozták nyilvánosságra.

A volt chilei elnök a Kínában kialakult járványhelyzet miatt olyan egészségügyi burokban volt, amely távol tartotta őt a külföldi sajtótól.

Bachelet útja végén tartott online sajtótájékoztatóján megismételte, hogy látogatása, amelyből a külföldi sajtót kizárták, nem vizsgálat volt.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.