2021. július 28., 17:05

Az Egyesült Államok 17 ezer lopott régészeti műkincset ad vissza Iraknak

Az Egyesült Államok mintegy 17 ezer régészeti műkincset ad vissza Iraknak egy páratlan restitúcióban - jelentette be szerdán Hasszán Nazim iraki kulturális miniszter.

lopott kincsek
Ilyen nagy számú, Irakból külföldre csempészett műkincs visszaszolgáltatására még nem volt példa

- közölte a tárcavezető.

A régészeti leletek többsége mintegy négyezer éves, köztük van az ékírásos Gilgames Álomtábla, a legrégebbi irodalmi emlék, amely a sumér Gilgames-eposz részletét őrzi.

A kincseket Musztafa al-Kádimi iraki kormányfő repülőgépén szállítják Bagdadba, a miniszterelnök a hét elején Joe Biden amerikai elnökkel találkozott Washingtonban.

A műtárgyak többsége Mezopotámia ősi civilizációinak egyik legrégebbi népe, a sumérok korának kereskedelmi kapcsolatait dokumentálják

Köztük van a 3500 éves Gilgames-tábla, amely az iraki múzeumokból 1991-ben ellopott több ezernyi műkincsek egyike és 2019 szeptemberben kobozták el a washingtoni Biblia Múzeumtól a tulajdonjogok tisztázása céljából.

A közelmúltban mintegy ötezer ellopott régiséget, köztük számtalan agyagtáblát adott vissza Nagy-Britannia is Iraknak.

Iraki hivatalos adatok szerint

Szaddám Huszein iraki elnök hatalmának 2003-as megdöntése után mintegy 15 ezer régészeti leletet loptak el vagy semmisítettek meg a közel-keleti országban.

Irakban több mint 10 ezer régészeti lelőhelyet tartanak nyilván, de ezek többségét nem őrzik és némelyik szabad prédája a fosztogatóknak.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!