Az Egészségügyi Világszervezet megakadályozhatta volna a világjárványt?

2021. május 13., 13:21
ma7

Elkerülhető lett volna a világjárvány és az ENSZ egészségügyi szervezete, a WHO is hibázott, hogy sokáig halogatták az utazási korlátozások bevezetésének javaslatát, illetve túl későn nyilvánították a koronavírus-fertőzést pandémiának – derül ki abból a jelentésből, amelyet a WHO megbízásából egy független testület állított össze.

WHO szakértők Vuhanban
Fotó: TASR / AP
A WHO szakértői Vuhanban

A jelentés szerint tavaly január 22-én már veszélyhelyzetet kellett volna hirdetnie a WHO-nak, de január 30-ig vártak, majd csak legvégső esetben javasoltak utazási korlátozásokatígy

az egyes országok csak akkor kezdtek bevezetni korlátozásokat, amikor a kórházaik kezdtek túltelítődni, ezért szinte akadálytalanul terjedt szét a világban a vírus.

A dokumentum azt is megállapította, hogy nem volt elég egészségügyi felszerelés a nemzetközi piacon és egy-két nagyobb szereplő felvásárolta a teljes készletet.

Ezért több javaslatot is tettek a jövőre nézve. Így például elszámoltathatóvá kellene tenni azokat az országokat, amelyek hibája miatt elszabadul egy-egy világjárvány, továbbá ingyenessé kell tenni a vakcinákat, illetve a gazdag országoknak finanszírozniuk kellene a WHO Covax-programját, hogy a szegényebb országokhoz is eljusson az oltóanyag.

Kövesse facebook oldalunkat is!