lapajánló
Az apadó folyó krónikája és a derű kultúráját terjesztő nyelvész
Magyar7 - 16. száma
2023. május 7., 16:08

Az Arab Liga határozatot fogadott el Szíria újrafelvételéről

Az Arab Liga külügyminiszterei határozatot fogadtak el Szíria újrafelvételéről - közölte vasárnap Gamal Rosdi, a szervezet főtitkárának szóvivője.

Szíria reménykedhet
Az Arab Liga tagállamai és a szervezet logója
Fotó: Wikipédia/ma7

A döntést az Arab Liga kairói székhelyén, a pánarab szervezet zárt ajtók mögött tartott külügyminiszteri tanácskozásán fogadták el. A 22 tagállam közül 13-nak a képviselői voltak jelen a vasárnapi tanácskozáson, a határozatot egyhangúlag hagyták jóvá.

Az Arab Liga 2011-ben függesztette fel Szíria tagságát, miután Bassár el-Aszad elnök erőszakkal válaszolt az országban kirobbant tiltakozásokra, aminek következtében a konfliktus polgárháborúvá fajult.

Az évek óta tartó bojkott után az arab országok az utóbbi időben hajlandóságot mutattak arra, hogy közelebb kerüljenek Damaszkuszhoz, különösen a február eleji szíriai földrengés után.
Főképpen Omán és az Egyesült Arab Emírségek szorgalmazta Szíria tagságának helyreállítását, bár akadtak olyanok is, köztük Katar, amelyek elutasítják a kapcsolatok teljes körű normalizálását, legalábbis amíg a polgárháború le nem zárul egy politikai megállapodással.

Egyes tagállamok ráadásul feltételekhez akarták kötni Szíria teljes jogú visszafogadását. Jordánia külügyminisztere a múlt héten arról beszélt, hogy Szíria visszavétele a szervezetbe csak "egy nagyon hosszú, nehéz és kihívásokkal teli folyamat" kezdete.

A határozat értelmében Jordánia, Szaúd-Arábia, Irak, Libanon, Egyiptom és az Arab Liga főtitkára egy miniszteri szintű összekötő csoportot fog létrehozni a damaszkuszi kormánnyal való kapcsolattartásra, és "lépésről lépésre" fog megoldásokat keresni a szíriai válságra. A gyakorlati intézkedések között a dokumentum egyebek között a segélyszállítmányok lebonyolításának megkönnyítését célzó erőfeszítéseket említette.

Egyelőre nem tudni, hogy Aszad elnök meghívást kap-e az Arab Liga május 19-i rijádi csúcstalálkozójára.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.