2020. augusztus 12., 14:06
Frissítve: 23:39

Az amerikai külügyminiszter Csehországban

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter, aki kedd óta tartózkodik hivatalos látogatáson Csehországban, szerdán Andrej Babiš kormányfővel találkozott.

Andrej Babis-Pompeo
Fotó: Twitter
Andrej Babiš és Mike Pompeo munkaebédje

Megbeszélésükön szóba kerültek a kereskedelmi kapcsolatok, a koronavírus elleni küzdelem kérdései, de a térség iránti fokozódó kínai és orosz érdeklődés is.

A munkaebédet követő sajtótájékoztatón a cseh kormányfő elmondta, hogy a megbeszélés fő témája az amerikai-cseh gazdasági kapcsolatok voltak, de érintették az Egyesült Államok és az Európai Unió közötti kereskedelem kérdéseit is. Szóba került a Dukovany-i atomerőmű befejezése is, amellyel kapcsolatban Pompeo kifejtette, hogy az orosz részvétel veszélyt hordoz Csehország szuverenitása szempontjából. Ez most kitűnő alkalom arra, hogy Csehország biztosítsa maga és Közép-Európa számára az atomenergetikai biztonságot.

Megfigyelők rámutatnak arra, hogy amerikai vállalatok is szívesen közreműködnének az atomerőmű befejezésében, ezért is ellenzik, hogy orosz vállalatok kapjanak megrendelést.

A sajtóértekezleten érintették a fehérorosz elnökválasztás körüli helyzetet is. Mike Pompeo kifejtette:

Nagyon aggódunk, mert a választások nem voltak szabadok és igazságosak."

Szerinte az Egyesült Államok már felszólította a fehérorosz hatóságokat, hogy ne alkalmazzanak erőszakot a civil tüntetők ellen, s ez az álláspontja változatlan.

Azt akarjuk, hogy a fehérorosz emberek is olyan szabadságban éljenek, mint mi"

- tette hozzá a külügyminiszter.

Andrej Babiš "sokkolónak, botrányosnak" minősítette a fehéroroszországi fejleményeket, szerinte a tüntetők elleni erőszak alkalmazása "elfogadhatatlan".

Bízom abban, hogy az Európai Unió a fehéroroszországi fejleményekkel kapcsolatban nem marad csak a nyilatkozatok szintjén, hanem konkrét lépéseket tesz az ottani rendszer ellen"

- hangsúlyozta a cseh kormányfő.

Az amerikai külügyminiszter kedden Pilsenben járt, ahol a térséget a németektől 75 éve felszabadító amerikai hadsereg parancsnokára, Patton tábornokra emlékeztek.

Pompeo szerdán még beszédet mond a cseh szenátusban és tisztelgő látogatást tesz Miloš Zeman cseh köztársasági elnöknél is.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.